Poslušajte šta vam deca poručuju

Američki psiholog Kevin Leman, autor preko 40 knjiga, sastavio je spisak od 10 poruka koje savetuje roditeljima da u odgoju uvek imaju na umu. Koja vam se od njih najviše sviđa?

Dragi roditelji, sigurni smo da ćete posle čitanja ovih redova imati mnogo više razumevanja za vaše mališane.

1. Moje ruke su male: ne očekujte savršenstvo kad raspremam krevet, crtam ili bacam loptu. Moje noge su kratke: usporite kako bih vas mogao stići.

2. Moje oči ne vide svet kao vaše: pomozite mi da ga otkrijem i nemojte me sputavati.

3. Znam da je to teško, ali nemojte me upoređivati sa mojom braćom i sestrama ili sa drugom decom.

4. Moja osećanja su krhka. Molim vas, imajte razumevanja za moje potrebe. Ne zanovetajte po ceo dan. Ni vi verovatno ne volite kad vam se zamera zbog vaše radoznalosti.

5. Potrebna mi je vaša podrška dok rastem. Nemojte mi prigovarati. Možete da prigovarate mojim postupcima, ali ne prigovarajte meni.

6. Pružite mi slobodu da samostalno odlučujem. Dozvolite mi da pogrešim kako bih mogao da učim iz svojih grešaka. Jedino tako ću jednog dana biti sposoban da donosim pravilne odluke.

7. Kućni poslovi neće pobeći. Ja neću još dugo biti mali – nađite vremena za igru sa mnom. Ja sam vaš poseban dar, pa tako sa mnom i postupajte.

8. Nemojte se plašiti da odete bez mene na vikend. Potreban vam je odmor od mene, a i meni od vas. To je takođe sjajan način da mi pokažete koliko smo jedni drugima važni.

9. Nemojte raditi stvari umesto mene. Tada osećam da način na koji ja to radim nije dovoljno dobar i da vas razočaravam.

10. Zapamtite: Volim vas najviše! Vi ste moj svet i sve što uradite, odnosno ne uradite ostavlja trag u mom srcu.

Izvor: Roditelji

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA