Porodično putovanje u Budimpeštu – koje atrakcije posetiti kada putujete sa decom?

Svi veliki svetski gradovi imaju svoje atrakcije, pa tako i Budimpešta. Sigurno ste čuli za velelepnu zgradu mađarskog Parlamenta, Budimski zamak, Castle Hill ili Andraši aveniju.

Da, zanimljivosti ne manjka i mogli biste provesti dane i dane istražujući, a da ne vidite sve. Međutim, šta kada putujete sa decom, koja se ne oduševljavaju mostovima i velikim zgradama?

Osetićete kako vas ručica vuče za rukav i ponavlja “meni je dosadno”, ako se opredelite za klasičnu turu gradom. Kako deci ne bi bilo dosadno, a kako vi ne biste bili napeti, predlažemo da u spisak obilazaka za vaše Budimpešta putovanje, dodate atrakcije koje slede u nastavku, a koje će biti zanimljive vašim najmlađima!

Poseta ZOO vrtu i Botaničkoj bašti

Budimpeštanski zoološki vrt i botanička bašta su mesta koja će oduševiti najmlađe.

Zoološki vrt je otvoren tokom cele godine, ali je leto glavna sezona. Sa zanimljivostima sa sedam kontinenata predstavlja ogroman spektar vrsta životinjskog carstva, od prstenastih lemura, nosoroga, nilskih konja, lavova i polarnih medveda do pirana i stotinu vrsta leptira. U Botaničkoj bašti se može videti skoro 2000 vrsta biljaka (uključujući i retke tropske biljke).

Zoološki vrt u Budimpešti se nalazi u blizini Gradskog parka (Varosliget), jedne od najvećih zelenih površina Budimpešte, gde bare, šumarci, jezero sa čamcima, zamak i dečija igrališta daju deci još prostora za osveženje i igru.

Muzeji i igraonice

Na samo par kilometara od Zoološkog vrta, nalazi se Mađarski železnički muzej koji može ukrasti srce dece, posebno dečaka. Ovo je interaktivni park, prepun starih lokomotiva, parnih mašina i različitih automobila, čak i ručnih. Deca mogu sesti i “isprobati” mnogo motora i automobila, poput vagona, konjskih tramvaja ili okretnih ploča.

Glavna zgrada prikazuje istoriju železnice i železničkih stanica u Mađarskoj i postoji zgrada za modele železnica. Od aprila do oktobra između muzeja i železničke stanice Njugati saobraćaju starinski dizel šatlovi.

Nema sumnje da je Miniversum jedna ako ne i najbolja turistička atrakcija za decu mlađu od 14 godina jer sadrži znamenitosti Budimpešte i Mađarske u razmeri 1:100 originalne veličine. Male znamenitosti su smeštene duž makete vozne linije koju mogu da kontrolišu mali posetioci, koji su u stanju da odmah postanu vatrogasci ili voze minijaturni kombajn. U okviru Miniversuma radi i igraonica u kojoj osoblje pruža interaktivne igre i kreativne aktivnosti za najmlađe prema uzrastu.

Terme i akva parkovi

Ako putujete tokom toplijeg dela godine, osveženje u vodi će obradovati i vas i vaš najmlađe.

Palatinus Strand u srcu grada, na ostrvu Margaret može biti dobra opcija jer nudi deset različitih bazena, uključujući dečiji bazen, bazen sa talasima ili termalni bazen. Termalno kupatilo Rudaš turskog porekla nalazi se u blizini brda Gelert i pruža jedinstvenu priliku za opuštanje cele porodice. Topla kupatila, parne vode, saune i krovni bazen sa panoramskim pogledom su uključeni u karte, ali deci nije dozvoljeno da koriste termalnu toplu vodu.

Ako tražite manje gužve, a uzbudljivije iskustvo, uputite se ka Mođorodu, pola sata od grada i provedite dan u Akvareni, najvećem akvaparku u Mađarskoj. Ima jedinstveni sistem tobogana dužine 1,5 km sa bazenima za ronjenje, đakuzijem, suncobranima i td. Deca će biti oduševljena.

Obilazak pećina

Postoji još jedna opcija koja bi mogla oduševiti vaše klince – Budimpešta je puna pećina.

16 metara ispod površine, Lavirint Budimskog zamka pruža ne samo jedinstvenu izložbu za odrasle, već i događaje pune akcije za decu koji uključuju lov na blago i kreativne igre. Za veće se organizuju Hari Poter žurke, a za malu decu piratske žurke.

Za ozbiljniju posetu pećini pogledajte Szemlo-hegii barlang koji je otkriven tek 1930. godine. Naslage minerala, kristali i kalcitne ploče svojom lepotom oduševiće posetioce, koji ulaze u drugi svet ispod prestonice.

Postoje obilasci sa vodičem, ali pećina se može posetiti i individualno, čak i sa dečijim kolicima! Ne zaboravite da ponesete džempere jer je temperatura konstantno 12 stepeni.

Izlet u prirodu

Od marta do oktobra Challengeland ulepšava dane vaše dece bez starosnih ograničenja. Penjanje po zidu, zip-lining i druge aktivnosti na užetu možete isprobati u budimskim šumama, na samo 20 minuta od gradske buke. A da biste stigli do Challengelanda, zašto ne biste probali Dečiju železnicu, koja redovno saobraća samo leti između Szechenii-hegi i Huvosvolgi?

Jedinstvenom železničkom linijom upravljaju deca od 10 do 14 godina, koja ne samo da štampaju karte i obaveštavaju putnike, već i upravljaju signalizacijom i skretnicama.

Odlazak na kolače

Da biste iskusili kulturu kafea u budimpeštanskom stilu – a zaista biste trebali – idite kod najpoznatijeg gradskog poslastičara, Ruszvurm Cukraszda. Ne samo da je pekara jedna od najstarijih tradicionalnih kafea i poslastičarnica u gradu, već nudi i neverovatan izbor tradicionalnih peciva, kafe i kolača.

Deca će naročito biti oduševljena ovim mestom koje nudi neke od najboljih slatkiša ikada, ali ne samo to – konobarice su “maskirane” – nose tradicionalnu odeću koja podseća na pozorišne kostime!

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA