Porodični terapeuti predlažu 10 saveta za oblikovanje dobrog roditeljstva

Šta je stvarno dobro roditeljstvo? Ovo pitanje diktira tempo redova koji slede. Njegova težina se jednači sa poznatim pitanjem „šta je smisao života?“, kao i sa odgovorima na to čuveno pitanje.

roditeljstvo px

Foto: Pixabay

Pored pregršt odgovora, jedan odgovor im je zajednički. Oba pitanja, podrzumevaju odgovore koji isključuju stvari koje istinski nisu važne. Odgovori se ne pojavljuju u materijalnoj formi. Nisu opipljivi, ne mogu se kupiti u prodavnici, ne mogu se meriti materijalnim dobrima. Oni se nalaze u nama, u onome što naša duša rađa, a pogledi i dodiri šire oko nas. Biti dobar roditelj i znati životnu svrhu ne zavisi od debljine našeg novčanika, sume para na računu, mesečnoj ili godišnjoj zaradi. Ne zavise od najnovijih patika, poslednjeg modela telefona, niti skupe torbe.

Porodični terapeuti predlažu 10 saveta za oblikovanje dobrog roditeljstva, koji garantuju neometano razvijanje dečijeg duha i roditeljske slobode:

Fokusirajte se na prave stvari u pravo vreme

Jedna od „vrlina“ koju stičemo kao roditelji jeste „multitasking“, što će reći: kako ne možemo da proizvedemo dodatne ekstremitete, mi se sa raspoloživim bacamo u obavljanje više obaveza u isto vreme. Koliko god spomenuta vrlina bila korisna, kada imamo spisak od 27.000 obaveza, ona nam zamagli vid i sposobnost da se nečemu zaista posvetimo.

Spas leži u određivanju prioriteta, jer nas multitasking umori i na kraju krajeva obeshrabri. Zadaci su obavljeni, naizgled gotovi, a mi smo iscrpljeni i sasvim iznureni, pokušajima da budemo svuda, sada i ovde. Istina je da smo tu, mislima posvud rasutim, a duša nam spava. Naša deca? Gde su u svemu tome naša deca? Motaju nam se oko nogu dok razgovaramo odsutno sa njima, a oni se bune i dižu tenziju, baš zato što „nismo tu“. Odrediti prioritete znači staviti fokus na decu kada smo sa njima. Odrediti prioritete znači posvetiti se drugim stvarima koje nas okupiraju u životu, kada deca nisu sa nama. Jedna po jedna stvar, ne đuture odjednom. Nismo na pijaci. Kada radimo treba da radimo, kada smo sa decom treba da smo sa decom, kada kuvamo treba da kuvamo. Vežbajmo određivanje prioriteta i lagano precrtavanje „to-do“ liste.

Postavite zdrave granice!

Kako da istaknemo važnost ove stavke?! Mnogima se čini nedostižnom, jer te granice nisu opipljive, od bodljikave žice i cigala. Te granice su sazdane od roditeljske doslednosti i uspostavljanja zdrave i pozitivne discipline. Vi ste roditelj vašeg deteta. Akcenat na „roditelj“. Vi niste njihov ortak.

Ono što buni većinu roditelja, u koje su slobodno ubrajamo i mi, jeste kako uspostaviti zdrave granice i pozitivnu disciplinu? Mi smo odrasli u svetu gde se disciplina pojavljivala u striktnom obliku te smo naučeni da je shvatamo kao kaznu. Svi želimo da podignemo i vaspitamo individue koje će stajati na jakim nogama, zdravog uma i psihičkog stanja, koje će poštovati sebe i druge. Odgovor se krije u balansu, u onoj zlatnoj sredini između popustljivog i striktnog. To se uči i vežba. Postavljanje granica takođe. Svaki ekstrem, bio na strani popustljivog ili striktnog, ima za rezultat propuste u vaspitanju. Razmislite o tome.

Budite empatični

Prirodni roditeljski refleks na problema deteta je „daj da popravim!“ Teško nam je kada trpe nepravdu, kada im je teško, kada su tužni ili povređeni. Ipak, suština dobrog roditeljstva je da budemo empatični, da osetimo njihova osećanja, ne da ih menjamo.

Kada ih razumete, kada jasno i glasno kažete „Vidim da si uznemiren/a, razumem te, žao mi je što se tako osećaš. Ovde sam za tebe, tu sam dok ti ne bude bolje!“ dajete im prostor da prihvate emocije koje poput uragana luduju njihovim telom, kao i prostor da nauče da se izbore sa njima.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA