Porođajne povrede

Porođaj je jedna od večitih enigmi, najsrećniji trenutak u životu većine žena, ali i period u kom su mama i beba najosetljivije. Zahvaljujući najnovijim saznanjima i savremenoj dijagnostici učestalost porođajnih povreda je sve manja, i trenutno iznosi otprilike 0,7 procenata, tj. na 1000 novorođenčadi njih 7 ima jednu ili više udruženih porođajnih povreda. Posle dugih devet meseci brige i radosnog iščekivanja, za onoga čijoj bebi se to desi statistika postaje nevažna. Koliko su ove povrede zapravo opasne?

Foto: Baby portrait/all free

Šta je to “porođajna povreda’’ ?

Porođajne povrede su povrede novorođenčeta  koje nastaju u toku samog čina rođenja, najčešće dok  beba prolazi kroz porođajni kanal.

Zbog čega nastaju porođajne povrede ?

Postoji više stanja koja povećavaju mogućnost nastanka porođajnih povreda, a najčešća su:

krupna beba–  bebe čija je telesna masa preko 4kg ( ovo je, naravno, relativno – prirodno je da su bebe visokih i krupnih mama krupnije);

– nezrelost bebe  – bebe rođene pre navršenih 37 nedelja su podložnije povredama, ’’krhkije’’;

– nesrazmer između bebine glave i karlice majke – pored mera,tj. ’’dimenzija’’ karlice, bitan je i njen oblik ( bitne su unutrašnje mere karlice, koje se određuju jednostavnim akušerskim pregledom, što znači da to što imate “uske bokove“ ne znači da ćete sigurno imati težak porođaj );

– produžen, kao i otežan porođaj -što je beba duže ’’zaglavljena’’ u porođajnom kanalurazvija se veći otok mekih tkiva mame, ali i bebe, ’’tunel’’ se sužava, zbog čega može biti neophodna primena vakuum ekstraktora ili forcepsa (instrumenti koji pomažu akušeru da čvršće uhvati bebu) ;

– loš položaj bebe u stomaku – najčešći je tzv. karlični položaj …

Koje su najčešće porođajne povrede?

Povrede glave  u vidu otoka i ’’modrica’’ su najčešće porođajne povrede, jer je u većini porođaja glava ta koja prva ulazi u porođajni kanal i trpi najveći pritisak tokom rađanja. Veliki pritisak je ’’krivac’’ i za krvarenja koja se ponekad mogu videti u jednom ili oba oka novorođenčeta. Bez panike ! Ova krvarenja prolaze za 7-10 dana bez ikakvih posledica po vid deteta.

Na delu bebine glavice koji prednjači,tj. prvi se rađa, često nastaje otok mekih tkiva, tzv. porođajni naduv . Iako može biti znatan i delovati uznemirujuće, razloga za brigu nema, ova povreda potpuno je bezazlena i spontano se povlači za nekoliko dana.

Meka oteklina na glavi Vaše bebe može biti i posledica krvarenja u prostor između kosti lobanje i njenog neelastičnog vezivnog ’’pokrivača’’, i tada se zove kefalhematom. Za razliku od naduva, oštro je ograničen i, u zavisnosti od veličine, povlači se obično za 2-12 nedelja.

Kefalhematom nekada može kriti prelom kosti lobanje. Srećom, u pitanju su uglavnom jednostavni, linearni prelomi, koje zarastaju neverovatnom brzinom i ne zahtevaju tretman.

Povrede nerava

Najčešća je povreda facijalnog nerva ( nerv zadužen za mimiku ). Ispoljava se slabošću  mišića lica na strani povrede, što se najbolje primećuje kada beba plače, jer nema pokreta na toj strani, pa lice deluje asimetrično. Stanje se najčešće spontano popravlja u toku nekoliko nedelja.

Pri produženim i otežanim porođajima, obično kod krupnih beba ili u slučaju karličnog položaja, mogu biti povređeni nervi koji oživčavaju mišiće ruke, tzv. plexus brachialis , što dovodi do slabosti ruke i/ili šake – beba ne može da savije ni da rotira ručicu . Za potpuni oporavak su najčešće dovoljne vežbe tokom nekoliko meseci. Srećom retko,u teškim slučajevima, potrebna je hirurška intervencija.

Prelomi

Ključna kost je ta koja najčešće ’’strada’’, čak i pri nekomplikovanim porođajima. Nekada se prelom primeti tek pri kasnijim pregledima kao čvorić na mestu zarastanja, ili kao izbočenje koje se pomera kao klackalica pod prstima. Beba je nervozna i štedi ruku. Ovaj prelom u potpunosti zarasta za mesec dana, a za to vreme neka Vaša beba spava na suprotnom boku ( ako je prelom leve ključne kosti, beba leži na desnoj strani ).

Tokom teških porođaja može doći i do preloma drugih kostiju, koji brzo zarastaju, i obično ne ostavljaju nikakve posledice.

Kako sprečiti porođajne povrede ?

Redovnim posetama ginekologu tokom trudnoće moguće je uočiti ili predvideti većinu stanja koja povećavaju opasnost od nastanka povreda u toku porođaja.   Procena je strogo individualna, zavisi od mnogih faktora vezanih za bebu i za roditelje, posebno majku ( visina, građa, nasledna oboljenja…). Takođe je bitno i aktivno učestvovanje majke u porođaju, što skraćuje trajanje porođaja, i smanjuje mogućnost povređivanja.

Za kraj, ne treba da zaboravimo da se većina porođaja završi bez povreda, a i kada do povreda dođe, one su uglavnom bezazlene i ne zahtevaju nikakav tretman. Za svaku zdravu trudnicu i normalnu trudnoću najbezbedniji porođaj je vaginalni porođaj. To je prirodan čin za koji je većina žena sposobna.

Dr Ivana Veljić

Podeli:

Komentari

 1. Dragana says:

  Postovani, beba ima hematom na glavi, koji je po rodjenju bio mekan.. Beba ima sada mesec dana, hematom je jako tvrd. Da li je to normalno ili nesto nije u redu?

 2. Ivana says:

  Postovani, dete je na rodjenju dobilo kefalhematom. Receno nam je da bi inace radili UZ glave, ali zbog trenutne situacije nece biti radjen, ali da ce se povuci posle nekog vremena. Da li mislite da je potrebno da uradimo UZ i pre prvog pregleda za mesec dana? Posto me Plaše te neke skrivene stvari, prelom kosti itd..I sta se u tom slučaju radi. Hematom nije mali, velicine je oko 5 cm. Da li ako nestane brzo treba uopste raditi UZ? Srdacan pozdrav

 3. Emi says:

  Postovani, ja sam tetka bebe koja je rodjena 22. aprila. Jos uvek su on i mama , a moja sestra u bolnici. Vodenjak je pukao u 11 casova , a beba je rodjena prirodnim putem tek u pola 7. Beba teska 4400 grama , a dugacka 62 centimetra. Porodjaj je bio tezak. Beba je u pocetku stalno plakala kada bi je neko uzeo u ruke. Bio je miran samo kada lezi. Trenutno ima zuticu i muci se danima sa solarijumom za bebe. Plasimo se svi za njega. Daju mu u bolnici po obroku 30 miligrama. Ne znam da li je pojacani biliburin posledica neke povrede tokom porodjaja ili sto je mozda gladan. Majka slabo ima mleko da ga doji. A oni ga hrane kao sve bebe. Mozda bi za njega kao krupniju bebu treba vise da ga hrane. Dusa me boli napati se. Daju mu infuziju i danima su mu oci u zavojima. Stalno mu skace biluburin i od jutros ima zute mrlje na plucima. Cesto je zut. Molim vas za pomoc.

  • MojPedijatar says:

   Uz najbolju volju da pomognemo, bez pregleda ne možemo dati mišljenje.
   Sve informacije morate tražiti od pedijatra koji prati bebu.

 4. Dijana Petrovic says:

  Beba mi ima napuknuce kljucne kosti sta da radim ? Kako to zarasta i koliko dugo to traje ?

Strana 5 od 5<12345

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA