Ponašanje koje ukazuje da vaše dete ne dobija dovoljno pažnje: Pružite mu više

Pretvorite dnevne obaveze u posebne trenutke, pronađite radost u malim stvarima, usrećite svoje mališane.

Foto: Pixabay

Realnost je da smo veoma zauzeti, te nije neobično da se roditelji plaše da ne provode dovoljno vremena sa decom, i da osećaju da su propustili neke dragocene uspomene.

Johanesburški klinički psiholog Kristen Skolari obrašnjava da kvalitetno provedeno vreme sa detetom stvara jaku vezu među vama, i dete ohrabruje da se oseća sigurno, srećno i da se uzda u vas. Tako ćete znati šta ga muči, šta proživljava i šta ga čini srećnim. Važno je napraviti razliku između kvaliteta i kvantiteta provedenog vremena.

Kvalitet naspram kvantiteta

Kada se upletete u svoje dnevne obaveze, možete uhvatiti sebe kako se jednostavno vrtite tamo-ovamo. Biti prisutan je neverovatan izazov u ovom brzom svetu, gde se očekuje da budemo konstantno povezani i dostupni svakome. Kristen je istakla kako je to ogroman izazov za roditelje, i predlaže da napravite svesnu odluku da odložite telefone i tablete čim se vaša smena završi. Ona ohrabruje i uključivanje kvalitetnog vremena u dnevnu rutinu sa detetom, tako što ćete detetu pomoći da kuva, igrati se sa njim dok se kupa, ili ćaskati o provedenom danu tokom večere. Čitanje ili maženje pred spavanje su takođe vrlo efektni načini.Ž

U zavisnosti od detetovih godina, pridružite se njegovoj aktivnosti. Ohrabrite ga, pohvalite i učestvujte.
Ukoliko se mučite sa tim da budete prisutni u onom što radite, vežbajte tehnike koje će vam pomoći da se koncentrišete i osetite kontrolu. Umesto pokušaja da u isto vreme mislite i o poslu i o detetu, pokušajte da posao ostavite sa strane dok mališa ne ode na spavanje.

Benefiti kvalitetno provedenog vremena

Naučite da prepoznate znake
Vokabular vašeg deteta je ograničen, te neće uvek biti u mogućnosti da iskaže da mu je potrebno više vremena sa vama. Ipak, svi eksperti se slažu sa tim da deca nedostatak bliskosti i pažnje iskazuju kroz problematično ponašanje. Mogu biti agresivni, nemirni ili nervozni. Na neki način žele da pridobiju pažnju, pa makar to bilo i negativno. Deca, bez obzira na godine, imaju duboku potrebu da budu voljeni, pa nedostatak pažnje može dovesti do anksioznosti ili depresije.
Povezanost koju dete stvara sa svojim roditeljem je prva smislena veza koju stvara u životu. Stoga, ona predstavlja integralnu ulogu u budućim vezama, jer postavlja normu i očekivanja kada su kasniji odnosi sa ljudima u pitanju. Osetiće emotivnu bliskost i shvatititi da su bitni i voljeni. Bliskost će dovesti i do lakšeg diciplinovanja. Ukoliko se sami fokusirate na vezu sa detetom, i samo će više biti fokusirano na ono što govorite.

Kreirajte kvalitetno vreme

S obziorm da su neki roditelji u mogućnosti da sa detetom provedu svega nekoliko sati dnevno, vrlo je važno iskoristiti to vreme kako treba. Evo nekoliko važnih napomena:

Odložite svoj mobilni telefon kada stignete kući ili kada dođete po dete u vrtić. Napravite vezu “licem u lice”. Ovi roditeljski momenti su ključ povezanosti sa decom.
Umesto korišćenja elektronskih uređaja da privučete detetovu pažnju, pričajte, pevajte ili se igrajte zajedno. Obratite pažnju na svet izvan prozora automobila, posmatrajte drveće, saobraćajne znake i vozila koja prolaze.
Kada učite kod kuće, koristite tehnologiju da pojačate stvarnost, da potpomogne učenju, a ne da ga zameni.

Ne zaboravite da je igra jezik detinjstva, pa obavezno odvojte vreme da se zajedno igrate.
Ponovo proverite očekivanja, prioritete, radne sate i obaveze koje imate.
Promotrite svoj raspored da biste videli da li bar jedan roditelj ima fleksibilnosti da pruži detetu kvalitetno vreme.
Postoji veliki broj kreativnih načina da uživate u vremenu provedenom sa detetom, a da se ne preopteretite. Vikend pruža mnogo više vremena za neobične stvari koje ne iziskuju novac, poput šetnje, piknika ili zajedničkog gledanja filmova.

Možete uključiti i razne društvene igre sa detetom. Pratite dete, nemojte ga terati da ide da se igra napolju ukoliko bi radije da crta u kući. Pretvorite dnevne obaveze u posebne trenutke, pronađite radost u malim stvarima, usrećite svoje mališane.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA