Pomozite detetu koje ne trpi poraz

Pogledajte šest top saveta kako pomoći detetu da se nosi sa porazom

Foto> Pixabay

Ulaskom u školske klupe deca iz sigurnog roditeljskog okruženja stupaju u svet vršnjaka u kojem da bi se istakli, moraju se nametnuti. Stalno upoređivanje s vršnjacima utiče na njihovu psihu. Kod nekih to jača takmičarski duh, dok je kod drugih to znak sopstvene nesposobnosti. Zbog toga deca moraju da nauče kako da se nose s uspehom, ali i s neuspehom, piše Portland Pres Herald.

Kako pomoći detetu da se nosi sa porazom:

– Detetu koje je doživelo poraz bilo na školskom ili sportskom terenu treba empatija. Roditelji bi trebalo da mu pokažu da je sasvim u redu da se oseća frustrirano ili povređeno, ali ne i dopustiti da negativne emocije prevladaju.

– Detetu treba pomoći da shvati gde je pogrešilo i kako to može popraviti. Pritom je važno paziti na njegovo samopouzdanje.

– Iako se poraz u datom trenutku čini kao kraj sveta, valja detetu dati do znanja kako vremenom sve prolazi. Jednom kad se emocije slegnu, može se poraditi na novim taktikama.

– Detetu treba dopustiti da se smiri, a ne terati ga da ponovi zadatak dok su još emocije sveže.

– Važno je da dete nauči kako cilj igre nije uvek pobediti, već je važno samo dobro se zabaviti.

– Dete treba podsticati da igra timske igre. U takvoj vrsti igre postoji solidarnost zato što je svaki pojedinac odgovoran za uspeh grupe.

Bebac

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA