Podstaknite mališane da se druže

Maloj deci možete lepo da objasnite zašto treba da budu ljubazna i uviđavna se drugom decu. Timski rad podstiće slogu, pa ih zamolite da zajedno srede igračke. Ne insistirajte na jednakosti po svaku cenu

Mališani su često namćorasti, pa bi roditelji trebalo da ih podstaknu na druženje sa vršnjacima. Evo nekoliko strategija, koje će vam pomoći u tome:

– Mala deca mogu sve da razumeju, ako im lepo objasnite zašto bi trebalo da se ponašaju na određen način, da budu ljubazni i uviđavni. Slobodno ih, pre nego što se susretnu sa vršnjacima i rođacima, podsetite da ne grabe igračke, da sačekaju red za ljuljašku…

– Timski rad podstiče slogu, pa ih zamolite da zajedno srede igračke kojima su se igrali, dok ne istekne određeno vreme ili pesma koju ste im pustili.

– Bitno je i da izgradite poverenje među najmlađima. Recite detetu da će mu brat pomoći da veže pertlu ili pređe ulicu, umesto vas. Tako će mlađe dete steći poverenje u rođaka, a starije će se osećati važno i sposobno.

– Nemojte uvek da težite jednakosti među mališanima, jer oni imaju različite potrebe i želje, pa je kupovina istih igračaka (samo da biste izbegli svađu) nepotrebna.

– Najvažnije je da ih ne terate da dele baš sve igračke i slatkiše, već da imaju i nešto što samo njima pripada. Ako ih primoravate da omiljene autiće i lutke dele, mogu da izgube osećaj sigurnosti i da omrznu one koje im te stvari uzimaju.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA