Počinje vakcinacija protiv gripa, a evo kada je vakcina najefektivnija

Grip je daleko ozbiljnija bolest nego što se doživljava u Srbiji, a od kampanje vakcinisanja protiv gripa, nema značajnije akcije za zdravlje i živote ljudi u našoj zemlji, smatra epidemiolog dr Predrag Kon.

Foto> Pixabay

Protekle godine u Srbiji je od gripa umrlo oko 60 ljudi, od toga samo u Beogradu 25, a kako bi se grip predupredio ove sezone, danas je u domovima zdravlja širom zemlje počela vakcinacija.

Nabavljeno je 290.400 doza vakcina, što je za 50.000 više u odnosu na prošlu godinu, a u pitanju je četvorovalentna vakcina francuskog proizvođača Sanofi Pastera, koja u sebi sadrži dva tipa A virusa i dva tipa B virusa.

Virus gripa sa kojim se susrećemo sad, “rep” je pandemije koju smo imali pre deset godina, kaže dr Predrag Kon.

– Gripa još uvek kod nas nema, ali u Beogradu su u porastu akutna respiratorna oboljenja. Za sada ima devet potvrđenih slučajeva gripa u Evropi, a u Srbiji je grip u jeku u februaru, ponekad i januaru i martu. Ipak, ulazimo u sezonu, te se vakcinacija sprovodi u drugoj polovini oktobra, novembru i decembru – objašnjava dr Kon.

Prema njegovim rečima, građani mogu da se vakcinišu i u februaru, ukoliko žele, ali vakcina je najefektnija, ukoliko je primljena oko mesec dana pred sezonu gripa. Dakle, osoba može da se vakciniše bilo kad, ali ukoliko želi da se zaštiti za celu sezonu, bolje je da to uradi na početku.

– Zakonska regulativa je takva da je ova vakcina obavezna za trudnice, hronične bolesnike, i to plućne i kardiovaskularne, zatim metaboličke, bubrežne, hematološke, neurološke pacijente, za hronično obolele pacijente sa imunosupresijom, što podrazumeva i HIV pozitivne, zatim ljude koji nemaju slezinu i one kojima je transplantiran neki organ – objašnjava epidemiolog.

Lica koja imaju hroničan zdravstveni problem, vakcinom dobijaju zaštitu, ali je ona daleko manja od one koju dobiju zdravi ljudi, kojima je vakcinacija preporučena.

Kon dodaje i da vakcinu primaju osobe u gerontološkim centrima, kako oni koji su smešteni tamo, tako i zaposleni, te pre svega ističe koliko je značajno da medicinski radnici prime vakcinu koja će ih zaštiti od gripa.

– Četvrtina zaražavanja dogodi se u zdravstvenim ustanovama. Vakcinacija je obavezna i za zdravstvene radnike, koji su u kontaktu sa različitim kategorijama pacijenata.

Važnost vakcinacije nije dovoljno prepoznat, mada ove godine imamo značajno više doza nego prošle godine – kaže dr Kon, ali dodaje da ni to nije dovoljno u odnosu na stvarne potrebe.

Vakcina se ne daje osobama koje imaju temperaturu preko 38 stepeni, onima koji su alergični na belančevine, živinu, jaja, kao ni onima kojima je već verifikovana alergijska reakcija na ovu vakcinu. Vakcina nema nusefekata i mogu je dobiti čak i osobe koje imaju oslabljeni imunitet, ili pak oni koji su imali maligne bolesti.

Na pitanje šta možemo da očekujemo od predstojeće sezone gripa, sagovornik “Blica” kaže da se situacija prati i na južnoj i na severnoj hemisferi, i da nema nikakvih neobilnosti.

Dr Kon još jednom je podvukao opasnost gripa, koji može imati i fatalne posledice, kao i značaj vakcinacije.

Blic

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA