Pneumokok

Kako se zaštiti od bolesti koju izaziva pneumokok?

Pre pet godina smo, 11-mesečne ćerke imali veoma teško zapaljenje pluća koje je počelo dako običan kašalj u sklopu prehlade, a na kraju se ispostavilo da se radilo o infekciji pneumokokom. Imali smo sreće da je dete odmah primljeno u bolnicu  gde je započeta antibiotska terapija, a posle dva dana je stiga rezultat da je u krvi nađen streptococcus pneumonia. Sve se lepo završilo, sada smo imamo bebu  pa imamo nekoliko pitanja u vez vakcine protiv ove bakterije.

 

  • Živeli smo u inostranstvu gde je beba dobila dve 7-vakcine protiv pneumokoka (sa 4 i 5 meseci. Sada imamo skoro 7 meseci i treba da damo treću dozu koju smo poneli i držimo u frižideru. Da li da damo odmah (prošlo je šest nedelja od prethodne) ili da kupimo drugu imajući u vidu da je ova stajal skoro mesec dana u frižideru. Napominjemo da rok nije istekao.

Prvo i osnovno – nema bolje zaštite od vakcinacije! Zato je sjajno da ste započeli davanje ove vakcine koja je obavezna u većini medicinski razvijenih zemalja. NEMA potrebe da kupujete novu vakcinu, Vaše je “u roku” držalibste je kako je predviđeno uputstvom, tako da kontaktirajte Vašeg pedijatra i lepo dajte treću dozu.

  • Čuli smo da postoji 10-valentna vakcina, da li da nju sada damo

Postoji u 10-valentna pnumokokna vakcina, koja se takođe odlično pokazala, ali je to vakcina koju proizvodi druga farmaceutska kompanija, pa je opšte prihvaćeni stav da vakcine ne treba “mešati”. Iako se radi o odličnoj vakcini pravilo je da se nastavi vakcinacija ISTOm vakcinom, pa dajte 7-valentnu koju ste doneli i pravilno čuvali

  • Ako je dete dobilo tri doze 7-valente vakcine u prvoj godini, može li se u drugoj godini revakcinisati 13-valentnom pneumokoknom vakcinom

Može – apsolutno NEMA prepreka da se to obavi!

Radi se o vakcinama koje je prizvela ista kompanija, tako se detetu u drugoj godini slobodno može dati 13-valentna pneumokokna vakcina.

Može se reći da je to odlična kombinacija, jer se imunitet “osvežava” za sedam sojeva koje je dete već dobilo u prvoj godini života. Novih šest sojeva će izazavati dodatnu, željenu imunološku reakciju, koja se ogleda u stvaranju antitela – “boraca” protiv pneumokoka.

Ona je već registrovana u većini Evropskih zemalja, a očekuje se uskoro i u Srbiji. Skoro sigurno ćete to moći da obavite jer imate još najmanje pola godine do četvrte (finalne) doze pneumokokne vakcine.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA