Platnena maska štiti od korone, ali  kakva mora da bude?

Pandemija korona virusa izazvala je žestoku raspravu o efikasnosti šivenih maski za lice napravljenih od materijala koji se obično nalaze u kući.

Foto: Pexels

Nova studija objavljena u časopisu Phisics of Fluids, tvrdi da je pronašla optimalan dizajn maske koja može da zaštiti od infekcije bolešću Covid-19.

Istraživači su uporedili četiri modela maske za lice, odnosno najdostupnije verzije koje nosi većina ljudi: bandanu vezanu preko nosa i usta; presavijena marama; maska u obliku kupe; i šivena maska napravljena od dva sloja materijala

Dvoslojna maska od tekstila najbolje se ponašala kao zaštitni štit protiv respiratornih kapljica, na zadovoljstvo mnogih baka.

– Iako postoji nekoliko studija o efikasnosti medicinske opreme, nemamo mnogo informacija o šivenim maskama koje se prave od krpe, a koje su nam trenutno dostupnije – istakla je Sidarta Verma, autor studije i asistent na Florida Atlantik Univerzitetu.

U studiji istraživači su koristili generator dima sa ručnom pumpom za oponašanje kašlja i kijanja. Postavljeni su laser i kamera za otkrivanje i snimanje putanje respiratornih kapljica.

Bez maske, kapljice iz simuliranog kašlja letele su od 2,5 do 3,5 metara. U slučaju kada je učesnik studije nosio bandanu, putovale su 90 cm; oko 38 centimetara sa presavijenim maramicom; i 20 cm sa hirurškim maskama.

Šivena dvoslojna maska zaustavila je kapljice nakon samo 2 i po centimetra.

Kakvu masku vi nosite?

Telegraf

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA