Plagiocefalija: Ulegnuća na glavi se ispravljaju

Nova kanadska studija, objavljena u časopisu “Pedijatrija” pokazala je da je poziciona plagiocefalija kod beba (ulegnuća glave), starosti od dva do tri meseca u porastu.

Foto: Canva

Ulegnuća se kod mališana pojavljuju na potiljku i bočnim stranama glave i nastaju kao posledica nepravilnog spavanja.

Ležanje na leđima dvostruko deluje na bebe

Istraživanje je pokazalo da je polovina beba ima  pozicionu plagiocefaliju, odnosno spljoštenu glavicu.

Sindrom “zaležene glave”, kako se još naziva ovaj deformitet, izaziva spavanje na leđima kada se bebina glava oslanja na ravnu površinu.  Kao jedan od njegovih uzroka, navodi se i problem sa vratnim mišićima, odnosno njihova prenapregnutost.

Ulegnuta područja nastaju usled pritisaka na bebinu lobanju.

Sredinom devedesetih godina, u okviru kampanje “Povratak na spavanje” lekari su promovisalli spavanje na leđima sa jasnim ciljem, da bi se smanjila prerana smrt novorođenčadi. To je urodilo plodom.

Pozicionu plagiocefaliju kao neželjenu posledicu lekari nisu predvideli, ali su je posmatrali kao “manje zlo”. Raširena praksa dovela je do širenja pozicione plagiocefalije.

Alijah Mavi,vođa pomenutog istraživanja kaže da se beleži porast ovog deformiteta iako su roditelji mnogo više nego ranije obavešteni o njemu.

Srećom, reč je kratoktrajanom poremećaju koji nestaje do 18. meseca.

KAKO JE UOČITI

Deformaciju je lako primetiti. Bebin potiljak i uho sa polegnute strane glave potisnuti su napred. U težim slučajevima pojavljuje se izbočina na suprotnom delu glave u odnosu na polegnuti, i čelo može da bude asimetrično.

LEČENJE

Terapija pozicione plagiocefalije, do koje je doveo položaj glave pri spavanju, laka je i bezbolna. Beba se tokom noći okreće u krevecu, menjaju se i strane tela na kojim spava. Preporučuje se i povremena upotreba specijalnih jastuka koji uslovljavaju ležanje na boku, ali samo uz preporuku lekara.

Blic Zena

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA