Pet veoma važnih tema za razgovor sa detetom pre nego što napuni deset godina

Sa decom je važno razgovarati na pravi način, rečima koje će ih navesti da ispravno razmišljaju, ali i u pravo vreme.

Foto: Pixabay

Možda mislite da su na pragu druge decenije života vaši mališani još uvek nespremni za ozbiljne razgovore, ali upravo je to vreme kada sa njima morate otvoreno razgovarati o pet važnih tema.

1. Razgovor o novcu

Do 10. rođendana deca postanu svesna vrednosti novca. Tačnije, znaju da im novac može doneti puno toga, ali još uvek ne razumeju pojam finansijske odgovornosti. S obzirom na to da deca u tim godinama ne mogu sama  da zarađuju, stručnjaci savetuju da im pomoću džeparca objasnite šta znači odgovorno postupati sa novcem. Džeparac ne treba da bude veća suma novca, već simbolična.

Objasnite im da će štednjom moći da kupe nešto što im je važno. Ako budu previše trošili i odmah potrošili džeparac, onda će se morati odreći bitnih stvari jer jednostavno neće moći da ih priušte. Zbog pritiska društva i okoline, deca danas od roditelja često zahtevaju skuplje stvari ili odeću. Kada kupujete nešto na njihov zahtev, ponudite im da učestvuju u troškovima. Tada će biti u prilici da upotrebe novac od džeparca i da shvate kako funkcioniše finansijska odgovornost.

2. Razgovor o pritisku vršnjaka i vršnjačkom nasilju

Čim krenu u školu, deca se susreću s pritiskom okoline u kojoj se nalaze. Nije retkost da se već u prvom ili drugom razredu neki vršnjaci izdvoje kao jača grupa koja onda pokušava da dominira nad slabijom. Pritisak vršnjaka često naglo preraste u vršnjačko maltretiranje i nasilje.

Deca jako dobro skrivaju činjenicu da ih neko maltretira i upravo ovo mora postati redovna tema vaših razgovora. Podstaknite ih da budu iskreni prema vama jer im jedino tako možete pomoći. Redovno ih ispitujte o deci s kojom se druže i pratite njihove reakcije kako biste na vreme mogli da prepoznate potencijalni problem. Raspitajte se šta bi trebalo da učinite ako je vaše dete žrtva maltretiranja ili zlostavljač.

3. Razgovor o samopoštovanju

Osećaj samopoštovanja prvo treba da steknu, a zatim da nauče kako da ga zadrže. Pritisak okoline često ih tera na bezrazložnu kompetitivnost u svim područjima što deci stvara veliki stres. Ako ne postignu rezultate koji su zadovoljavajući, često se osećaju loše jer misle da nisu dovoljno dobri.

Do 10. rođendana morate da ih naučite da je uloženi trud zapravo važniji od rezultata i da ga treba jednako ceniti kao i prvo mesto na takmičenju ili najviše ostvarenih golova. Tako neuspesi na koje svi nailazimo tokom života neće utiacati na njihovo samopoštovanje. Niko ne može sve odraditi savršeno niti treba stalno težiti savršenstvu jer je to pritisak koji može uticati na psihološko i fizičko zdravlje.

4. Razgovor o drogi

Bez obzira na to gde živite, droga je realna opasnost za vaše dete. Možda mislite da deca tog uzrasta nemaju priliku da dođu u kontakt sa drogom ili da saznaju nešto o njoj, ali nažalost, informacije tog tipa lako nađu put do ove ranjive grupe.

Morate im objasniti da samo jedan pokušaj eksperimentisanja s drogom može ostaviti ozbiljne posledice. Ne izbegavajte razgovor o najtragičnijoj posledici drogiranja – smrti. Tokom odrastanja doći će u kontakt sa ljudima koji će ih nagovarati na uzimanje opojnih sredstava, a oni tada moraju biti snažni i odupreti se tome. To će lakše uraditi ako su od malena upoznata s opasnostima koje droga donosi.

5. Razgovor o seksu

Deca su danas konstantno izložena internetu i televiziji, neiscrpnom izvoru raznih informacija. Zbog toga brže sazrijevaju i imaju puno pitanja. Tema koja ne bi trebala biti tabu nakon 10. rođendana  je definitivno seks. Velika je verovatnoća da čak i u tim godinama o seksu znaju više nego što možete zamisliti, ali važno je da o tome razgovaraju s vama kako bi imali realnu sliku o odgovornom seksualnom životu.

Mnogi roditelji  se boje toga jer misle da će tako podstaknuti decu na prerano upuštanje u seksualne odnose, ali stručnjaci kažu da će upravo otvoren razgovor to sprečiti. Zato je važno zaboraviti na neprijatnost jer je bolje da vi postanete izvor ispravnih informacija o seksu umesto njihovih vršnjaka.

Izvor: Zadovoljna

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram