Pet stvari koje moja deca neće dobiti za Božić

Vreme je praznika, i većina roditelja je posegla da svojim mališanima pronađu što bolji, veći pokon…ono što će ih usrećiti. U proteklim godinama, mi smo bili krivi što smo učestvovali u ovim ritualima, jer smo obasipali decu poklonima, ne bi li nas više voleli.

Foto: Flickr

Zato smo ove godine pokušali da uradimo nesto drugačije. Bez skupih, velikih, ekstravagantnih poklona. I bez onoga, “Ali tata, svi to imaju”. Ne padamo na to. Ako je već toliko popularno, igrajte se toga u nečijoj drugoj kući, sigurno ga oni onda imaju.

Tako da evo ih, 5 stvari koje naši mališani neće dobiti za Bozić.

1. Iphone

Uprkos molbama naše devetogodišnjakinje, i slikovnoj prezentaciji koju je za nas pripremila prošlog utorka ona neće dobiti Iphone. Ni Ipad. Ni Ipod. Ona ima 9 godina. I nije spremna. Čak i da jeste, nije. Ona treba da u svojim godinama preskače vijaču, vozi biciklu, i možda samo ponekad odigra neku igricu. I zato joj nećemo oko Bozića slati bilo kakvu drugu poruku.

2. Patuljak na polici

Ne. Jednostavno… Ne. Deca dobijaju dovoljno nadograđen Bozić i bez neke tradicije koja nam uzima još novca, a koja tera roditelje da kreiraju priče pred spavanje, koje uključuju marshmallows i Ritz krekere. Patuljak pronađen otrovan na polici? To je tradicija koju bismo mogli da zaobiđemo.

3. Pas 

Da budemo direktni, pas nije Bozićni poklon. To je 15 godina umotanih u krzno. Znamo. Imali smo dva. Oni su slatki, i laki za voleti, ali predodređeno je da će vam slomiti srce. Mnogo prikladniji su za Dan zaljubljenih.

4. Bilo koja varijacija iskustva američke lutke 

Od kada je lutka od 100$ postala iskustvo? One su lepe, i idealne da stoje u radnjama kao u nekim muzejima. Ali zasto ih mi kupujemo? Zar to nije klasičan primer roditeljstva zarad dečijeg zadovoljstva? Kupite im umesto toga lutku od 20$, tako nećete doživeti nervni slom kada vaša deca odseku kosu lutki, ili se jednostavno igraju sa njom.

Izuzetak 4* Ako su baka ili deka umesani u ovu kupovinu, pustite ih. Oni umeju da razmaze decu na način na koji roditelji ne umeju.

5. Igračke super heroji

Shvatamo mi – Betmen je zakon. Ali mi se susrećemo sa pravim heroji a svakoga dana. Ne treba da izmišljamo i lažne. Vatrogasci, doktori, piloti. Hajde da sračunamo vrednosti koje našoj deci u životu stvarno znače – hrabrost, mudrost, spremnost da pomognemo jedni drugima.

Bozić je uskoro tu. Da li ćete sedeti okruženi preskupim poklonima? Nadamo se da ne. Mi ćemo pojednostaviti. Deca ce dobiti rukavice za bejzbol, hula hop, vijače. Dobiće iskustva, dobiće karte za pozorište, časove surfovanja. I knjige, mnogo knjiga, jer nikada nije previse čitanja.

Ne mora svaki decembar biti isti. Naša deca ne moraju da otpakuju 17 poklona da bi znali da ih volimo. Ove godine, mi ih volimo dajući im manje.

Prevela: Ivona Jovanović

Izvor: Huffingtonpost

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA