Šta bi dete trebalo da nauči do pete godine?

Pre nego što dete proslavi peti rođendan, trebalo bi da savlada neke osnovne stvari kako bi bilo spremno da na pravi način odreaguje u datim situacijama.

Foto: Pixabay

Evo koje stvari bi trebalo da zna vaš petogodišnjak:

1. Imena roditelja i njihove brojeve telefona

Vaša deca vas najčešće oslovljavaju sa “mama” ili “tata” tako da možda nemaju pravu predstavu da njihovi roditelji imaju prava imena. Pobrinite se da dete zna vaše ime i prezime, pogotovo ukoliko se vaše prezime razlikuje od njegovog. Takođe, vežbajte svoj broj telefona sa njim dok ga ne nauči napamet (možete napraviti da zvuči kao pesmica kako bi lakše zapamtio), na taj način, u slučaju opasnosti ili problema mogu pozajmiti telefon od nekoga i nazvati vas.

2. Kako i kada nazvati hitne službe

Vaše dete će verovatno naučiti da identifikuje problem i pozove hitnu službu u školi, ali za svaki slučaj trebalo bi biti svestan opasnosti i pre njihovog petog rođendana. Popričajte i prođite sa njima kroz par potencijalnih opasnosti, objasnite da je pogrešno zvati hitnu službu ukoliko situacija to ne zahteva i obavezo uvežbajte sa njima brojeve.

3. Prelazak preko ulice

Koliko god pažljiv roditelj bili, dogodiće se momenat kada će vaše dete biti prinuđeno da samo pređe ulicu-bilo da im se otkotrljala lopta na ulicu, njihov prijtelj je na drugoj strani ulice ili su ugledali sladoledžiju dok se igraju na igralištu sa drugarima. Pripremite i sebe i dete na taj trenutak i uverite se da će ono biti spremno. Naučite ih da gledaju u oba pravca, da osluškuju automobile, i najvažnije, neka ne prelaze ulicu bez odrasle osobe pored sebe ukoliko situacija nije hitna.

4. Nisu svi stranci – “strašni”

Najlakši pokušaj da zaštitite svoje dete je naučiti ih da ne pričaju sa ljudima koje ne poznaju, ali na duže staze to može biti loše za njih. Ukoliko dete upadne u nevolju i ne može da nađe telefon da nazove vas ili neku hitnu službu, strah od stranaca će dodatno pogoršati situaciju. Pobrinite se da zna kako izgleda policajac, kao i tipovi ljudi kojima je najbezbednije prići npr. mama sa decom, radnik u prodavnici, učiteljice…

Izvor: Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA