Pet stvari koje bi svaki dečak treba čuti od svog oca

Očevi oblikuju živote svojih sinova, jednako kao i majke. Muževnost je često u prvom planu i mnogi se trude ojačati svoje sinove, dok se osnovne potrebe dečaka stavljaju u drugi plan.

Foto: Pixabay

Nikad nije kasno za popraviti eventualnu štetu. U nastavku donosimo pet stvari koje svaki sin treba (i želi) čuti od svog oca.

Neka ti tvoja sreća bude prioritet
Društvo puno očekuje od muškaraca pa sebe često stavljaju na poslednje mesto.

Ipak, ponekad je potrebno sebe i svoje potrebe staviti na prvo mesto i raditi ono što nas čini srećnima.

Daj ono što očekuješ
Najvažnije pravilo koje deluje u svim sferama života je da se prema drugima odnosiš onako kako želiš da se oni odnose prema tebi. To pomaže usađivanju zajedništva i lojalnosti te potiče individualizam.

Budi nežan prema sebi
Deca se rađaju uverena da je svet pošteno mesto. A kada stvari krenu po zlu, mogu pomisliti da je to njihova krivica. U takvim slučajevima važno je naučiti dete da su određene stvari van njegove kontrole i da se ne treba kriviti.

Volim te i razumem te
Dete treba znati da je voljeno, a to mu, osim delima, morate dati do znanja i rečima. Reči imaju umirujuće dejstvo i pokazuju detetu da ima vašu bezuslovnu podršku.

I ja sam grešio, više puta
Dete se ugleda na svoje roditelje i ponekad mu je teško zamisliti da je njegov otac učinio nešto loše ili pogrešio. Važno je pokazati detetu da smo svi ljudi od krvi i mesa, da grešimo i snosimo posledice svojih odluka. To podstiče zdraviji oblik muškosti kod deteta.

Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA