Pet ključnih stvari koje bi svaki petogodišnjak trebao da zna

Peta godina je velika prekretnica. Dete više nije malo i ta tranzicija daje priliku za više nezavisnosti i odgovornosti. Ovo je savršeno vreme da svoje dete naučite nekim osnovnim, ali važnim informacijama.

Foto: Flickr

Deca mlađa od pet godina mogu da slede uputstva kada su u opasnosti, a nakon pete godine počinju shvatati razloge zašto postoje sigurnosna pravila. To znači da mogu razumeti i posledice nepoštovanja istih

Pedijatar Christini Johns smatra da je  ovo  pet ključnih stvari koje bi svaki petogodišnjak trebao da zna

Osnovni lični podaci
Dete staro pet godina treba znati imena i prezimena svojih roditelja, kao i svoju adresu i mesto ili grad u kojem živi. Na kraju, i telefonski broj ili broj mobilnog  jednog od roditelja  što se podrazumeva osnovnim ličnim podacima

Što učiniti ako se izgube
Ako se dete izgubi, trebalo bi potražiti druge odrasle osobe s decom i zamoliti ih za pomoć, tvrdi dr. Johns. Ako ih ne mogu uočiti, naučite ih da potraže uniformirsanu osobu, poput policajca ili nekog zaposlenog u prodavnici

Ne otvarati vrata bez odrasle osobe
Deca od pet godina će se uzbuditi kada začuju zvono, ali treba im objasniti da vrata smeju otvoriti samo ako je uz njih odrasla osoba jer bi s druge strane mogao biti stranac, a ona ne mogu znati da li je osoba pouzdana.

Obavljanje jednostavnih poslova
Kad deca napune pet godina, možda ćete primetiti da vam nude pomoć u određenim stvarima koje radite. Sjajno je uključiti decu u kućne poslove i omogućiti im da osete ponos kad izvrše zadatak.

Pritom je važno naučiti dete da zna granice. Na primer, u redu je da postavi sto, ali neka rukovanje noževima prepusti odraslima.

Nazvati hitnu pomoć u hitnim slučajevima
Deca od pet godina treba da znaju da pozovu hitnu pomoć. Zato je važno da znaju šifru za otključavanje vašeg mobilnog i kako nazvati 194 i zamoliti za pomoć. Takođe je važno razgovarati s detetom kada je pozivanje pomoći opravdano.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA