Pes valgus – izvrnuto (pronirano) stopalo

U svakodnevnom životu a i od strane stručnjaka stopalima se ne pridaje veliki značaj iako su jedan od najvažnijih organa čovečijeg tela. Činjenica da se njima samo tokom jednog dana napravi 8-10 000 koraka govori da im treba posvetiti izuzetnu pažnju naročito u doba rasta i razvoja deteta.

Foto: Pixabay

Dok stojimo nose celokupnu težinu tela, odvajaju nas od podloge, prilagođavaju se različitim neravninama dok hodamo, trčimo i skačemo.

Kako će stopala izgledati zavisi od međusobnih veza brojnih kostiju, zglobova, mišića i tetiva ali za njihovo pravilno funkcionisanje presudan je stepen prilagodljivosti koju omogućavaju uzdužni i poprečni svodovi.

Jedan broj dece se rađa sa koštano-mišićnim deformitetima i u tom broju su deformiteti stopala visoko zastupljeni. Na žalost tome se ne pridaje poseban značaj jer se često smatra da su to trajne anomalije koje su nepromenjive. Neki roditelji uporno rade vežbe, postignu određenu korekciju i misle da je to trajno korigovano iako dete u tom periodu još uvek ne hoda.

Za razliku od drugih deformiteta stopala koji su očigledni odmah po rođenju, Pes vasgus ili tzv.izvrnuto  (pronirano)stopalo se vidi tek kada je pod opterećenjem,pes valgus kada dete stoji i hoda. I ovde je nasledni faktor prisutan tako da prvo treba pogledati da li u porodici neko ima ovakva stopala. Drugi faktor koji utiče je konstitucija (elastični ligamenti, labavi zglobovi, hiperpokretljivost zglobova) kao i prekomerna telesna težina. Danas su deca u proseku znatno teža i to je verovatno presudan faktor koji doprinosi porastu broja dece sa ovim deformitetom. Često se karakteriše kao ravna stopala i otuda verovatno podatak da je procenat dece sa ravnim stopalima u poslednjih 15god porastao sa 15% na 75%.

Kod ovog deformiteta  uzdužni svod je očuvan, kada dete sedi ili leži jasno se vidi i mnogi lekari će reći da dete nema ravna stopala što je za roditelje utešno ali kada dete stane stopala se izvrnu i tako zauzmu nepravilan položaj. To se dešava zbog slabih ligamenata koji popuštaju pod telesnom težinom i zato se naziva funkcionalnim deformitetom.

Posledice su loš i nestabilan hod, deca se žale da ih bole noge kada hodaju i redovno deformišu obuću koju nose. Ako se ne leči sa rastom može da pređe u strukturalni, što dovodi do pravog rigidnog planovalgusa.

Pes valgus utiče i na ostale zglobove, pre svega na kolena. Deca često imaju prividno X noge jer u nastojanju da održe stabilnost povećavaju površinu oslonca tako što udaljavaju stopala i približavaju kolena. Vremenom ako se ništa ne preduzme može da dođe i do trajnih promena na kolenima jer je unutrašnja strana zglobova više opterećena.

Lečenje kod male dece je pre svega hodanjem bosim nogama po mekanoj podlozi, zemlji, travi, šljunku, pesku. Za stariju decu se ne preporučuje dugo stajanje i hodanje po ravnoj tvrdoj podlozi. Ciljanim vežbama se jačaju oslabljeni mišići kako bi se zglobovi stabilizovali i postigao dobar položaj stopala. Deca se uče pravilnom hodu sa osloncem na spoljašnjim ivicama stopala.

Snezana MilanovićAutor: Snežana Milanović

diplomirani fizioterapeut, senzorno-integracijski pedagog, SI Baby terapeut, MarteMeo Therapist/Colleague Trainer, licencirani instruktor IAIM masaže beba i MISP masaže dece.

Osnivač „Centra za korektivnu gimnastiku“ 1997 i suosnivač Kabineta za senzornu integraciju i ranu intervenciju „Senzorijum“ 2017 u Beogradu. Stručni saradnik časopisa Moj pedijatar i Zdravo dete, brojnih portala namenjenih roditeljstvu i zdravom odrastanju beba i dece. Stručni saradnik časopisa Pedijatar dijagnostičko-terapijske preporuke.

Kontakt: milanovic.fizio@gmail.com

Podeli:

Komentari

 1. Ana says:

  Dragi moji, moja cerka je stara 3 ipo godine, i ima stopala bas kao na ovoj vasoj slici, s tim sto joj se noge ne krive. Kao sto ste i rekli, zali se na bolove u nogama posle duzeg hoda. Vodila sam je kod ortopeda, rekao je da do trece godine nista ne preduzimamo, jer do tog uzrasta, stopalo hoce samo da se vrati u normalan polozaj. Kod nje nema napretka, sve je isto. Mene zanima kako se ovo “leci”? Da li pomaze obuca sa anatomskim uloscima, ili ortopedske cipelice? Hoce li ikad imati normalna stopala?

  • MojPedijatar says:

   Valgus stopala se leči pre svega vežbama i hodanjem bosim nogama po travi, šljunku, pesku napolju a u kući po mekanoj podlozi kako bi se jačali mišići. Treba pokušati prvo sa ciljanim vežbama a ako je dete još uvek nespremno za izvođenje vežbi onda treba staviti različite podloge, sunđer, veštačku travu, grube prostirke po kojima će hodati. Nakon nekoliko meseci ponovo treba pokušati sa vežbama. Anatomska kao i ortopedska obuća ne leče valgus stopala. Primenjuju se ulošci izrađeni prema otisku ali tek kada su pete jako zakrivljene, naročito ako je to više na jednoj u odnosu na drugu nogu. Ulošci se primenjuju da se deformitet ne bi javio na kolenima, kukovima i kičmenom stubu a za stopala se i dalje rade vežbe.

 2. Marija says:

  Moje dete ce u oktobru napuniti 2 godine.Primetila sam da prilikom hoda zabacuje desno stopalo ka unutra i vrlo cesto ide na prste.Kada se rodio isli smo fizijatru jer je imao tonus misica vrata,radili vezbe i to je sada ok,na zadnjoj kontroli prilikom prohodavanja fizijatar ma je reko da kada napuni 3 godine dovedemo dete da vidi kakva su mu stopala.Moje pitanje je da li trebam da vodim dete doktoru zbog zabacivanja desne noge i hodanja na prste ili da cekam kako nam je fizijatar reko? U iscekivanju odgovora,pozdravljam Vas.

 3. Mahija says:

  I moje dete ima 3 ipo godine ..i ista stopala kao na slici..i ja sam dobila iste savete od lekara ..sa sada nista sve je isto ..a mozete li objasniti kakve su to ciljane vezbe ..ili slikovito.Hvala

 4. Sanja says:

  Da li dete u fazi prohodavanja treba pustiti da prohoda boso ili sa obucom? Imam bebu od 9 meseci.
  Takodje mi zivimo u stanu a sin od 3 godine ide bos, u carapama, da li je to ispravno ili da mu nosim patofnice?
  Hvala

  • MojPedijatar says:

   Beba treba da prohodava BEZ obuće!

   Nije greška i da starija deca po kući hodaju bosa – naprotiv.

 5. Milica says:

  Imam dete od 3 god.kolena joj idu ka unutra X polozaj,kao beba je imala tegice na nogama,desni kuk joj nije bío u lezistu,pa je posle toga nosila pavlik do 6 meseca,da li može ód toga da joj budu takve nogice?Hvala

 6. Jelena says:

  Nasa cerka takodje kao na slici stoji. Po savetu pedijatra cekali smo da napuni 3 god. Obzirom da se stanje nije promenilo (radili smo preporucene vezbice), otisli smo kod ortopeda u Sokobanjsku, nosila je ortopedske cipele Una oko 6 meseci i na kontroli dr je rekla kako je stopalo znacajno se vratilo u potrebni polozaj i da u buduce nosi anatosku obucu ili ulozak. Sada ima 4god. Vrlo male promene se uocavaju, i dalje kad stoji ili hoda zglobovi se pomere. Da li potraziti misljenje drugih lekara ili pustiti dete da boso hoda i cekati prirodni boljitak? Pozdrav

 7. Viki says:

  Moja beba od 14 meseci ima nogice kao na slici skoro samo sto mu je desno vise izvrnuto, da li ga voditi na pregled iako je mali i to se primeti i kad je obuven, cipelice iskrivio jedne inace pustam ga bosog i po travi a inace i ja imam takve noge isto vise desnu i moja baba.. Da li je nasledno

  • MojPedijatar says:

   Dete MORA da se pregleda!

   Bez pregleda NEMA prave procene, a prvo da to vidi dečji hirurg – ortoped.

Strana 1 od 212>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA