Da li znate šta je perianalni bris?

Pri upisu deteta u kolektiv, mnogi roditelji se prvi put susreću sa oblikom mikrobiološkog – parazitološkog ispitivanja, koje se zove «perianalni bris». Ova specifična metoda se, donekle, razlikuje od ostalih «briseva» – po načinu uzimanja, a još više po tome šta se njime dokazuje.

Kako se Enterobius leči?
Lečenje je prilično jednostavno, ali ima pravila:
● Lekove (Mebendazol – Vermox ili Albendazol) uzimaju svi članovi porodice. Uzimaju se dve pojedinačne doze leka: po jedna tableta (ili sirup) u intervalu od sedam dana, što diktira životni ciklus parazita. Tek nakon druge doze, dakle bar sedam dana nakon prve, bris može da se ponovi. Mnogi iz preventivnih razloga savetuju još jednu dozu, mesec dana od prve.
● Uvek se insistira na maksimalnoj higijeni u svim kolektivima gde je dete – nosilac boravilo (kod kuće ili u kolektivu), što podrazumeva detaljne higijenske mere vezane za posteljinu, ležajeve i predmete koje dete koristi.
● Striktno pranje ruku sprečava još jednu neprijatnost – mogućnost da osoba samu sebe ponovo zarazi unošenjem jaja sopstvenim rukama (takozvana autoinfekcija).

Dakle, kod svake sumnje da se kod deteta radi o ovoj vrsti infekcije, relativno jednostavnim metodama dijagnostike i lečenja – problem se trajno rešava, a dete i roditelji lišavaju neprijatnosti.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Ljiljana says:

  Poštovani, ćerkica (5 god.) ima crvenilo oko analnog otvora, ne žali se na bol ili svrab niti primećujem da se češka. Iskreno ću vam reći, par dana sam je zapustila što se tiče higijene ( svi u porodici smo zakačila neku virusnu prehladu a u kupatilu nemamo konstantno grejanje i td. da se ne pravdam sad…) uglavnom posle velike nužde joj uvek ja obrišem guzu i čudi me da se nije bila požalila na neki bol ili neprijatnost. Inače ima osetljivu i jako nežnu kožu, ako joj samo jedno veče ne operem genitalije već se malo zacrveni, dok npr. starija ćerka koja ima ekcem po nogama pa ne smem često da je tuširam nije toliko osetljiva. Kada sam primetila to jako crvenilo oko anusa odmah sam je oprala, ujutru takođe i nastavila sam svako veče. Polako prolazi ali mi se čini sporo s obziro da je prošlo 5 dana. Sam analni otvor je i dalje crvenkast i kožica je blago otečena, primetila sam i tragove neke sluzi ili vodice na gaćicama i na dodir kad počnemo tuširanje. Ništa se ne žali, redovno ide i na malu i veliku nuždu ali ja sam ipak zabrinuta. Da li treba da je mažem sa nečim ili puder da probam? Trenutno je samo operem sapunom i osušim peškirom. Da li da je perem posle svake nužde i da li da probam sa rastvorom hipermangana? Pre ovog problema sam je povremeno mazala orig.pavlovićevom, posle crvenila nisam jer nije sveža krema, možda je i prošao rok od 12 mes.nakon otvaranja, nisam sigurna. Da li je to možda uzrokovalo crvenilo? Izvinite zbog dugačke poruke i hvala vam unapred!

  • MojPedijatar says:

   Pranje, pa.da se ispere 3% bornom kiselinom, pa da se maže krema protiv ojeda sa cinkom i pantenolom…ak za par dana NE bude bolje – da se obavi pregled.

   • Ljiljana says:

    Poštovani, hvala vam! Već je mnogo bolje.
    Želimo vam sve najbolje u novoj godini! Pozdrav!

 2. Silvija says:

  Postovani,

  ukoliko su sva tri rezultata test stolice deteta na prisustvo parazita negativna, da li je potrebno raditi i perianalni bris?

 3. Dragana says:

  Dobar dan. Dete od 2.5 godine ima stolicu na 2 dana, a nekad se desi tek treceg. Stolicu su tvrde. Hrani se zdravo, jede sve sto otvara. Pije i kompot od suvih sljiva. Pila je i sirup laktaluzu i nista ne pomaze. Zbog cega je to tako? Inace dete se normalno ponasa. Jede, igra se i ne zali se na bol. Hvala

 4. Ceca says:

  Postovani,moj sin ima 10 god.
  Vec za god dana opet se pojavila streptococcus pyogenes na perianalnom predelu.Ima crvenilo,i koza se peruta,svrab nema, pekanje,ne boli ga nista.Samo je koza na rektumu blago ostećena i crvenilo koje se sklanja na 10 dana pa je opet prisutna.
  Odakle se stvara ta bakterija ?
  Sta da radim, gde da idem mng sam zabrinuta.Molim za pomoc ,Hvala!

 5. Viki says:

  Imam vnuka 1,5 godini ima crven izrastom mal nad anusot.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA