Pelenski ojed i kako ga sprečiti

Pelenski ojed (pelenski dermatitis) je čest problem kod dece koja nose pelene. Obično se javlja crvenilo kože u predelu oko genitalija, guze i na prevojima kod butina (predeo koji je prekriven pelenama), a kao komplikacija dolazi do infekcije oštećene kože gljivicama i bakterijama.

Foto: Pixabay

Pelenski ojed se obično viđa kod beba u prvoj godini, najviše kod dece koja imaju osetljiv tip kože i koja se ne neguju na adekvatan način. Za sprečavanje pelenskog ojeda najvažnija je pravilna nega kože.

Kupanje beba je lep dogadjaj u kome učestvuje cela porodica. Bebama treba svakog dana oprati genitalije i guzu, čak i onda kada roditelji odluče da ne kupaju celu bebu, kada nemaju vremena ili procene da bebi kupanje neće prijati.

Veoma je važno da kupka koja se koristi bude kvalitetna. Treba izbegavati jake sapune i šampone kojima su dodate različite hemikalije i aditivi čak i kada nose oznaku da su za bebe. Pri prvom pregledu kod pedijatra na osnovu stanja bebine kože pedijatar preporučuje kupku koja je odgovarajuća za negu. Preporuka je da se od prvog dana koriste preparati koji čuvaju površinski sloj kože, ne oštećuju ga i pomažu očuvanju prirodne kiselosti kože.

Jedan od kvalitetnijih proizvoda za kupanje je SEBAMED DEČIJA PENA ZA KUPANJE ZA LICE I TELO ( Face & Body Wash foam). Ova pena je izuzetno blaga i namenjena je nežnoj dečijoj koži. Može se koristiti za pranje svih delova tela. Specijalna formulacija omugućava zaštitu i negu najosetljivije kože, štiti od iritacije i upala. Ne oštećuje površinski sloj kože i lako se rastvara u vodi. Ne isušuje kožu, štiti od alergena i štetnih materija. Pogodna je za korišćenje kod veoma suve kože, atopijskog i pelenskog dermatitisa.

Dečacima treba da se opere predeo oko skrotuma i guza, a pranje i povlačenje predela ispod kožice nije potrebno jer može doći do povrede. Kožica može malo da se povuče i to samo onoliko koliko je bezbolno.  Devojčice treba oprati blagim sredstvom za kupanje od napred prema guzi, nikada u suprotnom smeru zbog mogućnosti razvoja infekcije.

Posle kupanja, bebu treba obrisati pelenom i nežno istapkati kožu da se lepo osuši, posebno u predelu oko prevoja, pod pazuhom i ispod vrata. Pelensku regiju treba dobro osušiti posle kupanja kao i pri svakom presvlačenju.

Kožu bebe posle kupanja (ako je kupka adekvatna i prilagodjena bebinim potrebama) ne treba mazati nikakvom kremom, osim u predelu genitalija i guze. Krema koja se koristi treba svojim sastavom da spreči nastanak ojeda i pruži koži neophodnu zaštitu i negu. Kao redovna nega za prevenciju pelenskog ojeda može da se koristi SEBAMED KREMA PROTIV OJEDA I OSIPA, specijalno namenjena predelu ispod pelena. Čuva priprodni pH 5.5, a sprečava iritaciju.

Ova krema se nanosi prilikom svake promene pelena u tankom sloju. Sadrži supstance koje štite kožu beba od štetnih uticaja stolice i urina. Visok sadržaj pantenola značajno stimuliše regeneraciju oštećene kože a kamilica ublažava iritaciju. Kožu čini mekom i elastičnom.

Pelene je potrebno često menjati, najmanje na tri sata a po potrebi i ranije.  Pelene za jednokratnu upotrebu koje se ne menjaju dovoljno često su pogodna podloga za nastanak pelenskog ojeda i razvoj gljivica i bakterija.

U situacijama kada niste kod kuće i niste u prilici da operete bebu prilikom promene pelena možete koristiti SEBAMED ULJANE MARAMICE koje sadrže ulja nekoliko biljaka, čuvaju vlažnost pelenske regije i ne isušuju predeo oko genitalija. Ove maramice ne sadrže vodu i alkohol i pogodne su za korišćenje i kod najosetljivije dece koja imaju suvu kožu ili atopijski dermatitis. Deluju protiv iritacije kože. Sprečavaju pojavu pelenskog ojeda.

I pored svih preduzetih mera nekada može doći do pojave ojeda i crvenila u pelenskoj regiji.  Ako je do ojeda došlo, bebu treba dobro oprati, osušiti pelensku regiju u potpunosti (vlažna sredina pogoduje razvoju mikroorganizama) i potom je nekoliko puta dnevno treba namazati kremom protiv ojeda i osipa. Ukoliko se crvenilo i posle primenjenih saveta i korišćenja adekvatne kreme protiv ojeda ne povuče posle tri – četiri dana potrebno je da dete pregleda pedijatar koji će proceniti da li su se na oštećenoj iritiranoj koži pojavile komplikacije u vidu bakterija ili gljivica.  Pedijatar na osnovu pregleda savetuje adekvatnu terapiju.

Neophodno je da se prirodan proces u sazrevanju kože novorodjenčeta ne remeti agresivnim sredstvima za negu, već da ona pomognu prirodan razvoj i očuvaju prirodnu barijeru kože.

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Seba Med

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA