Pelargonium – prva linija u terapiji kašlja 

Pelargnium se u Velikoj Britaniji preporučuje kao prva linija u terapiji kašlja, na osnovu preporuka koje daje zvanična nacionalna institucija – NICE  (National Institute for Health and Care Excellence).* 

Motivisani željom da pruže što prirodniju i efektniju terapiju za lečenje virusnih respiratornih infekcija, zdravstveni instituti razvijenih zemalja često svojim publikacijama daju zvanične preporuke građanima.

Pošto je akutni kašalj jedan od najupornijih i najdugotrajnih simptoma virusne respiratorne infekcije, koji često traje i duže od tri sedmice, mnoge studije su ispitivale dejstvo različitih prirodnih lekova.

Na osnovu rezultata studija, NICE preporučuje pelargonium sidoides kao prvu liniju terapije akutnog kašlja.

Kako NICE u izveštaju navodi, akutni kašalj je najčešća posledica virusne respiratorne infekcije, a veoma često se za njegovu terapiju prepisuje antibiotik, koji ne umanjuje intenzitet, niti dužinu trajanja kašlja.

U izveštaju o preporuci pelargoniuma kao prve linije u terapiji kašlja, se navodi da su glavni kriterijumi rezultati studija koje su dale nedvosmislene zaključke – pelargonium redukuje kašalj koji se javlja kao posledica virusne respiratorne infekcije.

Tradicionalni južnoafrički biljni lek pelargonium se danas nalazi u sastavu mnogih savremenih preparata za lečenje virusnih respiratornih infekcija.

Viranto forte sa pelargoniumom u svom sastavu je najdelotvorniji ukoliko se primeni odmah, najbolje čim se pojave prvi simptomi infekcije. Svakodnevna primena umanjuje intenzitet i skraćuje vreme trajanja akutnog kašlja.

https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD006323.pub3/full

https://www.researchgate.net/publication/334809553_HATRIC_a_study_of_Pelargonium_sidoides_root_extract_EPsR7630_KalobaR_for_the_treatment_of_acute_cough_due_to_lower_respiratory_tract_infection_in_adults-study_protocol_for_a_double_blind_placebo-contr#pfa

https://www.nice.org.uk/guidance/ng120/documents/evidence-review

*Nacionalni institut za unapređenje nege i zdravlja, Velika Britanij

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Viranto forte

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA