Pedijatri upozoravaju: Biljna mleka nisu dovoljno hranljiva za decu

Biljna mleka koja su poslednih godina postala vrlo popularna ne bi trebalo da dajete deci kao zamenu za “obično” mleko jer ne sadrže dovoljno nutritivnih sastojaka koji su mališanima neophodni.

Foto: Pixabay

Kokosovo, pirinčano, sojino, bademovo mleko, i druga mleka biljnog porekla roditelji ne bi trebalo da daju deci mlađoj od pet godina, upozoravaju pedijatri.

Pravo mleko sadrži mnogo više kalcijuma, a odnos vitamina D, kalcijuma, vitamina B12, kalijuma i proteina i drugih nutrijenata je upravo onakav kakav je deci potreban da bi lepo rasla i pravilno se razvijala.

Biljna mleka, s druge strane, sadrže određene nutrijente, ali u mnogo manjoj količini koja ne zadovoljava potrebe dece mlađe od pet godina.

“Biljna mleka ne preporučuju se kao zamena za mleko kod sasvim male dece, jer je nutritivni sastav nezadovoljavajući”, navodi se u vodiču za pedijatre, prenosi “Dejli mejl”.

Dodatni problem je što su mnoga od ovih mleka zaslađena šećerom ili zamenama za šećer, što ih čini još nezdravijim za decu.

“Istraživanja pokazuju da naš organizam najverovatnije ne koristi nutrijente iz biljnih mleka onako efikasno kao što je to slučaj sa onima iz mleka životinjskog porekla”, navodi se u studiji “Zdravi napici, zdrava deca”.

“Deca mlađa od godinu dana trebalo bi budu dojena, ili da im se daje neka od mlečnih formula”, navodi se u vodiču.

Do pete godine, deca bi trebalo da konzumiraju “obično” mleko, a u slučaju alergije ili intolerancije na laktozu, treba pratiti preporuke pedijatra.

Mondo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA