Pedijatri uočili već kod dvogodišnjaka štetnost sedenja pred ekranom

Slovenska vlada podržala je projekt medicinskih stručnjaka čija je svrha upozoriti na štetne posledice činjenice da mladi i deca sve više vremena provode pred ekranima, pojave koju je epidemija covida-19 povećala, te je predložila smernice čiji je cilj smanjiti takvu zavisnost.

Foto: Flickr

Smernice je u utorak predstavila slovenska Lečnička komora.

Iznesen je zabrinjavajući podatak po kojemu pedijatri već kod dvogodišnje i trogodišnje dece primećuju posledice preteranog sedenja pred ekranima, a istraživanje je pokazalo i da je zavisnost o videoigrama prisutna kod 10.2 posto maloletnika. 8.3 posto mladih previše vremena provodi koristeći društvene mreže.

U analizi stanja koju su proveli lekari raznih struka stoji da zbog nove vrste zavisnosti među decom treba pravodobno reagovati kako se ne bi ponovila priča s prekasnim upozorenjima struke o zavisnosti o duvanu i o štetnim posleedicama pušenja.

Javnu potporu smernicama dali su ministar zdravstva Janez Poklukar i ministarka obrazovanja Simona Kustec.

O potrebi pravodobnog delovanja postignut je širok konsenzus među pedijatrima, školskim lekarima, dečjim psihijatrima i psiholozima, radnim terapeutima, logopedima, medicinskim sestrama i specijalnim pedagozima, ističe slovenska Lečnička komora.

Kao ilustraciju štetnosti preteranog korištenja pametnih telefona i gledanja u ekrane lekari navode da je u predškolske dece koja pred ekranom  provode više od dva sata dnevno uočen gotovo osam puta veći rizik od razvoja smetnja koncentracije i sindroma hiperaktivnosti, a zbog smanjenog kretanja mogu se razviti gojaznost i ostale posledice.

Istraživanje ukazuje i na to da maloletnici koji previše vremena provode pred ekranima imaju smetnje sa spavanjem, 18 posto ih koristi tablete za spavanje, a u nekih su se kao posledica razvili kratkovidnost i sindrom umornih očiju.

Lekari u smernicama preporučuju da se deca do dve godine uopšte ne izlažu ekranima, da ona od 2 do 5 godine to mogu činiti samo jedan sat dnevno uz nadzor roditelja, a ona do 9 godina takođe jedan sat, ali bez kontrole.

Deci u uzrastu od 10 do 12 godina se za vreme njihova slobodnog vremena može dopustiti da pred ekranom budu do jedan i po sat dnevno, a onima od 13 do 18 godina najviše dva sata, neke su od preporuka slovenskih lekara

Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA