Pedijatar upozorava: U ovim slučajevima morate dete odmah odvesti u hitnu pomoć!

Lekar savetuje roditelje kada treba da se obrate hitnoj službi kada se dete razboli

Foto: Flickr

Lekar nikada ne može dati detaljno upustvo kada otići s detetom na hitni prijem, jer ne može predvideti sve situacije i kako će neko razumeti njegov dolazak.

“Neki roditelji se odlično nose sa spuštanjem temperature, a neki nemaju pojma kako to učiniti. Lekaru treba ići kada roditelji vide da se događa nešto loše što se ne može kontrolisati“, kaže pedijatar prim. dr. Darko Ričer.

On kaže da lekaru treba dati jasnu i što konkretniju informaciju šta se s detetom dešava.  Naime, ako roditelj detaljno objasni koliko dugo dete ima temperaturu koju ne može skinuti i da ga pritom probada u grudima, lekaru je to odličan znak za dijagnozu i stvaranje kompletne kliničke slike stanja deteta.

Ovaj pedijatar kaže da mnogo roditelja više ne zna treba li ida ide na hitnu, što predstavlja jednu stranu problema. Druga su sami roditelji koji vode dete na hitnu već nakon prvog kijanja, ili iz manipulativnih razloga, želeći da na hitnoj obave nešto što bi inače morali čekati.

Nisam radio statistike koliko je takvih koji dolaze iz manipulativnih razloga, ali usudio bih se da kažem da ih je čak 30 posto“,  kaže prim.dr. Ričter dodajući da je bitno dovesti dete na hitnu u pravom trenutku.

“Dođe li se prerano, naime, lekar nema načina da uoči pravo stanje stvari. Na primer, upalu pluća je vrlo teško uočiti bez rendgenskog  snimka. Ali ako dete dođe na hitnu na samom početku bolesti, kada su simptomi vrlo slabi, niti jedan lekar ga neće odmah slati na RTG i zračiti bez razloga.

Zato su roditelji ti, smatra on, koji igraju ključnu ulogu u praćenju stanja svog deteta i koji treba da ga odvedu doktoru u pravom trenutku.

Roditelji, naime, spontano prepoznaju kada nešto ne valja, i ako reaguju u pravom trenutku, te ako ujedno lekaru pruže detaljne informacije o stanju deteta, ne bi trebalo biti nikakvih neželjenih ishoda.

Dr. Gordana Antić, kaže da su akutna stanja poput visoke temperature, kašlja, mučnine, povraćanja, dijareje, bolova u stomaku, bolova u leđima ili osipa, razlozi da se roditelji s decom jave na hitnu ako se sve događa u vreme kada ne radi njihov izabrani lekar ili pedijatar.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA