Pedijatar dr Goran VUkomanović: Psihosocijalna devastacije dece je užasan problem, imamo enormno povećanje gojaznosti

Kao učesnik vebinara “Prvo skoči pa reci sport” u organizaciji sajta Detinjarije, dr Vukomanović je govorio o uticaju fizičke aktivnosti i sporta na zdravlje dece:

Dr Goran Vukomanović je pedijatar, sa subspecijalizacijom iz kardiologije, šef Službe za pedijatrijsku sportsku medicinu Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, kao i osnivač je portala Moj pedijatar. Kao učesnik vebinara “Prvo skoči pa reci sport” u organizaciji sajta Detinjarije, dr Vukomanović je govorio o uticaju fizičke aktivnosti i sporta na zdravlje dece:

“Nedostatak fizičke aktivnosti promoviše najgore bolesti današnjice. Sedentarni način života, dakle sedenje odnosno fizička neaktivnost, je faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih oboljenja isti ili veći nego pušenje. Ne smemo da zaboravimo koliko je sport važan za imunitet. Zdrav imunski sistem deteta, kao i nas odraslih, počiva na zdravoj ishrani, zdravom snu i zdravoj aktivnosti.”

Govoreći o dugoročnim promenama u zdravlju dečije populacije kojima svedoči tokom višedecenijske karijere, dr Vukomanović upozorava na zabrinjavajuće trendove koji se odražavaju na zdravlje kod dece i mladih danas:

“Ja bih rekao da je psihosocijalna devastacija devastacija dece užasan problem. Fizička, odnosno zdravstvena devastacija se ogleda kroz enormno povećanje broja gojazne dece. To je jedna od vidljivih posledica promene načina života. Tokom pandemije kovida 19, prema podacima iz SAD, došlo do povećanja broja gojazne dece od 2,5 puta zbog neaktivnosti i zbog provođenja sve više vremena ispred elektronskih uređaja. Taj virtuelni način života se preselio i u način života kad je sport u pitanju – sad imate takmičenja u i-sportu, gde deca sede, igraju igrice, to će verovatno uskoro postati i olimpijski sport ako već nije, a to naprosto nije zamena za zdravu fizičku aktivnost.”

Dok se jedan broj dece bavi sportom čak i na višem nivou nego što je to preporučljivo za njihov uzrast i kapacitete, ostala deca, zahvaljujući današnjem vrlo lošem sistemu koji forsira takmičarski i profesionalni sport u vrlo ranom uzrastu, ostaje izvan obuhvata organizovanih sportskih aktivnosti, i ne dobija ni minimum neophodne fizičke aktivnosti:

“Kod dece se napravila neka vrsta polarizacije – ili imate vrhinske sportiste koji treniraju svaki dan, nekada možda i previše, većina njih živi zdravim životom i zdravo se hrani. A sa druge strane imate ostalu decu koja sede po kućama, po pravilu su gojazna i na žalost, urušavaju sopstveno zdravlje.”

Kompletan vebinar “Prvo skoči pa reci sport” pogledajte ovde

Izvor: Detinjarije.com

Podeli:

Komentari