Pametne igračke za pravilan razvoj: Vodič za odabir igračaka za svaki uzrast

Tokom odrastanja vaše dete će napredovati kad su psiho-fizičke sposobnosti u pitanju. Kako se dete bude razvijalo, tako će i igra i igračke postajati sve komplikovanije i zahtevnija. Ovo su igračke koje će vašem detetu na pravi način omogićiti da se razvija.

 

Foto: Pixabay

Pametne igračke za bebe

Visilice. Objekti koji se vrte iznad bebine glave dok leži u krevetcu stimulišu vid i razvijaju pažnju.

Ogldalo. U početku vaša beba će biti fascinirana sa promeni lica i ekspresijama dok se ogleda. Tokom vremena, vaša beba će shvatiti da je balava, nasmejana glavica koja zuri u nju u stvari njen odraz. Kad se to dogodi, bebepostaju svesne sebe, što dovodi do joše većih otkrića dok bude učila svoje delove tela i gde se nalazi.

Stalak za prstenove. Ovo je klasik dečijih igračaka, kupastog oblika na koji se slažu šareni prstenovi. Na početku, bebe uživaju da drže i sisaju prstenove. Posle, vežbaju finu motoriku slažući prstenove na stalak. Malo veća deca, takođe uče boje i brojeve dok brojite šarene prstenove.

Igračke koje se guraju ili vuku. Ovo pomaže kod balansa i razvoja većih mišićnih grupa dok vaš mališan uči da hoda. Što više gura ili vuče, sve više vežbaju mišiće koji su im neophodni da bi trčali ili se penjali. Tokom vremena, kako rastu, ove igračke im koriste da kontrolišu veću brzinu prilikom trčanja.

Deca koja su prohodala

Kako se ona igraju?

Ako razmišljate o svom mališanu kao o malom naučniku, koji koristi pet čula da stekne znanje o svetu oko sebe, on je mali inženjer koji pokušava da shvati kako ovi objekti funkcionišu i kako da ih nateraju da funkcionišu. Nije u pitanju samo radoznali um taj koji pokreće stvari, već i unapređene fine motorne veštine i jači mišići.

Skuplje ne znači da je nešto i bolje

Deca polako postaju svesna kako funkcionišu određeni objekti, tako da će verovatno slagati kocke, brbljati u telefon igračku ili piti iz šolje „za veliku decu“. U nastavku, koncepta pretvaranja iganja stvari počnu da se ubrzavaju. Vaš mališan može da smesti igračku bebu u krevet noću ili da govori „ćihu-ćihu“, dok gura voz.

Ovakva vrsta pretvaranja dok se igra predstavlja temelj za igru u obdaništu, dok koristi tajmer za igru u kuhinji ili zvonce u zameni za sirenu vatrogasnog kamiona, vaše dete počinje da razume da svaki predmet ima svoju svrhu.

Tokom ovog perioda, vaš mališan će početi da razlikuje boje i oblike – zato birajte igračke koje su šarene i zanimljive za male ručice koje će ih držati. Do 2.godine, većina dece može da baciloptu, crta sa bojicama i gradi tornjeve od kockica. Do 3.godine, mogu slagati lakše pazle i voziti tricikl.

Očekujte da ćete videti dosta ponavljanja, jer kako mališan savlada neku novu veštinu uči da ima određenu kontrolu nad svetom oko njih.

Pametne igračke za decu koja su prohodala

Lopte. Kad god tapkaju, guratju, hvataju ili bacaju, lopte razvijaju motorne veštine, koordinaciju između oka i ruke i spretnost.

Igračke za učenje oblika. Bockalice prilagođene uzrastu, predmeti koji idu jedan u drugi i kutije sa rupama za predmete različitih oblika, poboljšavaju kordinaciju oka-ruke i veštine rešavanja problema.

Mehaničke igračke. Igračke na dugmiće i poluge podstiču dete da razvijaju fine motorne veštine i veštine rešavanja problema i uče uzročno – posledične efekte.

Igračke za igranje uloga. igrajte se kuhinje, doktora i golfa, koji pomažu detetu da nauči kako svet funcioniše imitirajući radnje odraslih. Lutke i plišane igračke podstiču ovu igru (čajanka za medu) i pomaže kod razvijanja socijalnih i emotivnih razvoja učeći ih kako da izraze emocije i da brinu o nečemu što vole.

Predškolci

Kako se oni igraju?

Bebe istražuju objekte pomoću pet čula. Deca koja su prohodala shvataju kako funkcionišu. A sad, predškolci, koristiće igračke i svoje objekte sa namerom, takođe mogu da zamisle mogućnosti kako sve mogu da ih upotrebe: Ćebe na stočiću postaje skriveno mesto. Glina može da se upotrebi da se napravi pica, a moguće je da će vas i pitati kakvog je ukusa.

Za predškolca, svet postaje magično mesto bez granica – i školarci su kreatori svega toga. Nije neuobičajeno za decu ovog uzrasta da imaju svoje magične sposobnosti i da mogu biti malo „monstrumi“  i da pobede ili se pretvore u princezu, vilu ili drugo izmišljeno biće.

Često će vas vaš predškolac uvući u svoju fantaziju i očekivati da se igrate. Takođe ovo je period kad mogu da se pojave imaginarni prijatelji. Ovakav tip igre je važan da dete razvije jer mu pomaže da prevaziđe svoje strahove, nade i snove.

Svet je takođe i pozornica, tako da očekujte da često čujete „mama, tata, gledajte!“, kako nauči novi trik i traži vaše odobrenje  i podršku za nova dostignuća. Želja da se poveže sa drugima širi se na prijatelje, kad predškolac počne da uči daj – i – uzmi igre u kojima se sarađuje i deli.

Igre pretvaranja postaju sve zanimljivije. Devojčice zamišljaju da su princeze; dečaci mogu da naprave sudare sa svojim automobilima. I njihovo znanje o svetu je sve naprednije, tako da nemojte biti iznenađeni ako vaš predškolac tačno zna kako radi DVD plejer ili da popravi električnu igračku (kao npr.kola na upravljanje).

Igra sve više uključuje fizičku aktivnost. Zašto samo da šetate, kad možete da skačete, preskačete i cupkate?

Pametne igračke za predškolce

Umetnost i rukotvorine. Kao se fine motorne veštine popravljaju, aktivnosti kao što su držanje bojice, crtanje članova porodice i korišćenje makazica za seckanje različitih oblika, podstiče kreativnost.

Kocke i konstruktori. Izgradnja kule (i shvatanje kako da ga spreči da padne) podstiče veštinu rešavanja problema i koordinaciju očiju i ruke. Predškolci će koristiti svoju maštu da grade zgrade, vozila, životinje i druge jednostavne konstrukcije.

Pazle. Pazle će pomoći oko koordinacije i spretnosti, naučiti oko prostornih odnosa (gde su stvari u relaciji sa drugim stvarim) i logično mišljenje.

Izmišljene igre. Devojčice će se igrati sa kućom za lutke a dečaci će se oblačiti kao vatrogasci kad počnu da se identifikuju sa rodnim ulogama. Dečaci će biti fascinirani sa pokušavanjem da poprave stvari za koje se prave da su polomljenje, dok će devojčice imitirati mamu i spremati večeru.

Velika deca

Kako se oni igraju?

Deca u osnovnoj školi ostvaruju stvari koje nisu nikad pre. Oni shvataju i razumeju svet oko njih i kreću se ka napredovanju u usavršavanju veština koja su ih nekad mučila, kao što je hvatanje lopte ili pletenje pletenice prijatelju.

Ovo je takođe vreme kada se pojavljuju talenti ili interesovanja – 4-orogodišnjak koji je uživao u čitanju pre spavanja može porasti u ljubitelja knjiga, 5-ogodišnjak koji sluša muziku može poželeti da svira klavir.

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram

Pitajte pedijatra

  • dobro jutro doktore dali e tocno maticen lekar kaze kada se razbole dete da opade trombocite i pri izleguvanje zabi...
  • Poštovani, Imam bebu od 16 meseci, treba da krene u vrtic i da primi MMR pre toga ali...
  • Poštovani, moj dečak ima 10, 5 meseci, porođaj je bio prirodan, dojena je beba. Motorički super napreduje,...
  • Dobro jutro, pitanje je, cerkica nam ima 20dana iynenada po;inje da place veoma glasno iako je do tad bili mirna,...