Pad mentalnih sposobnosti počinje u 27. godini život

Umne sposobnosti počinju da se gube u 27. godini života čoveka, nakon vrhunca koji doživimo u 22, što označava početak starenja, sugeriše najnovije istraživanje, prenosi BBC.

Foto: PixabayProfesor Timoti Solthaus sa Univerziteta Virdžinija otkrio je da rasuđivanje, brzina razmišljanja i prostorna vizualizacija opadaju u kasnim dvadesetim godinama života.

Terapije namenjene da zaustave ili obrnu proces starenja možda će morati da počnu ranije (nego što se do sada mislilo), sugerisao je naučnik, koji je na istraživanjima za svoju studiju radio sedam godina.

Da bi testirao mentalne sposobnosti ispitao je 2.000 učesnika, starosnog doba od 18 do 60 godina, koji su rešavali slagalice, igrali igre memorije i tražili sheme u slovima i simbolima.

Isti test lekari koriste danas da uoče rane znake demencije.

Rezultat je bio sledeći: u devet od 12 testova, najbolje su se iskazali dvadesetdvogodišnjaci. Na testovima brzine rada uma, rasuđivanja i vizuelnih sposobnosti (rešavanjem slagalica), prvi pad sposobnosti je primećen kod dvadesetsedmogodišnjaka.

Stvari poput memorije ostaju netaknute do 37. godine, u proseku, dok se sposobnosti zasnovane na akumulisanom znanju povećavaju do 60. godine života.

Solthausovo istraživanje sugeriše da „neki aspekti kognitivnog opadanja počinju u zdravih, obrazovanih odraslih ljudi, u njihovim dvadesetim i tridesetim godinama“.

Rebeka Vud iz Fonda za istraživanje Alchajmerove bolesti kaže da ova studija sugeriše da prirodno opadanje nekih naših mentalnih sposobnosti tokom procesa starenja „počinju mnogo ranije nego što neki od nas misle, u našim dvadesetim i tridesetim godinama“.

„Razumevanaj kako zdrave umne sposobnosti opadaju može nam pomoći u boljem razumevanju ozbiljnih bolesti, kao što je Alchajmerova“, dodala je Vud.

„Ova bolest nije prirodni deo procesa starenja, već fizička bolest koja ubija moždane ćelije i pogađa desetine hiljada ljudi ispod 65. godine života“.

Blic

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram