Ovo treba da uradite da vam babe i dede ne bi razmazili dete

Najlepše uspomene iz detinjstva vezuju nas za vreme provedeno sa bakom i dekom. Imati baku i deku je veliki blagoslov, kako za roditelje tako i za decu. Za roditelje, baka i deka servis predstavljaju luft za punjenje istrošenih roditeljskih baterija. Za decu, baka i deka su sinonimi za „sve se može“ i „sladoleda i slatkiša do mile volje“.

Foto: Pixabay

Međutim, i pored svih pozitivnih strana postoji i par nezgodnih situacija u koje upadamo sa bakama i dekama. Prva, a možda i najopasnija boljka koju možemo da zapatimo od baka i deka jeste „razmazitis“. U želji da pomognu, zabave svoje unuke, pruže im pažnju, oni nesvesno ruše svu disciplinu i sva pravila koja roditelji uporno grade. Dobro poznajete situacije kada pošaljete jedno dete kod bake i deke na vikend, a vrati vam se drugo dete. Ono izgleda isto, nosi istu odeću, ali njegovo ponašanje nije nalik na ono kakvo je bilo. Baka i deka često selektivno slušaju instrukcije roditelja, jer smatraju da „od jednog slatkiša više neće ništa da im fali“ ili „dok je kod babe i dede daćemo sve, samo da ne plače!“. Vama se od toga diže kosa na glavi, ali da biste sa tim neprilikama izašli na kraj kao pobednik, nudimo vam savete za preživljavanje. Evo kako da se izborite sa „razmazitisom“ u osam koraka:

Cenite pomoć baka i deka

Ako su vaša deca te sreće da imaju u svom životu bake i deke koji su voljni da ih razmaze, pustite ih. Potrudite se da budete fleksibilni i spremni na razgovor onda kada primetite da vašoj deci baka i deka udovoljavaju u meri koja se vama ne dopada.

Setite se da sve to rade iz ljubavi, kao i to da upravo zbog njih imate slobodan dan, vikend kada možete da se posvetite samo sebi.

Razgovarajte sa decom o pravilima

Od ranog doba, jasno izložite deci da se pravila kod bake i deke razlikuju od vaših. Sasvim je u redu da kod bake i deke postoje posebne tradicije i da se nešto sme, dokle god ne očekuju isti tretman kod kuće. Tako ćete izgraditi poštovanje koje će gajiti za obe ideologije ponašanja i kod kuće i van kuće.

Korak van zone komfora

Mnogi problemi počinju na granici koju roditelji postave, a bake i deke lakim skokom preskoče. Kada vaše dete vidi da ste spremni da ublažite pravila radi lepog odnosa sa bakama i dekama, više će ceniti te posebne trenutke bez brige hoće li upasti u nevolju zbog toga.

Ukoliko vam nepoštovanje pravila i njihovo zaobilaženje ipak smeta, pokušajte da se unutar sebe izborite sa nemirom. I opet ponovite sebi da je velika sreća imati baku i deku, tu na dohvat pomoći.

Ne dozvolite da manipulišu vama

Kada, i ako, osetite da se baka i daka namerno guraju tamo gde ne treba i da pokušavaju da pogaze vaša pravila, potrudite se da odlučno i s poštovanjem ukažete da to nije u redu i da, na duže staze, može da izazove problem. Ne dozvolite im da podrivaju vaš autoritet pred decom, jer njihov postupak govori: „ako ti mama i tata ne daju to i to, baka i deka hoće!“

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA