Ovo su razlozi zbog kojih vas dete ne sluša

Roditelji se često žale da ih dete ne sluša ni ne misleći da sve polazi upravo od njih samih. Da li ste se zapitali kako dete shvata vaše poruke i način obraćanja kada od njega nešto tražite da uradi? Upravo je to jedan od glavnih uzroka zbog kojih roditelji postižu sasvim suprotan efekat od željenog.

Foto: Pixsabay

Evo 10 stvari i situacija u kojima ćete se sigurno prepoznati i koje treba da promenite:

Dajete detetu previše mogućnosti izbora

Ako vaše uputstvo detetu zvuči kao da mu dajete izbor ono nikako ne može da vas shvati ozbiljno. Nije isto ako dete čuje jasno “Stavi cipele na mesto.” ili “Hoćeš da staviš cipele na mesto?”. Ovo ne znači da treba da se derete na njega ili budete neprijatni. Naučno je dokazano da deca mnogo bolje reaguju kada im se govori blagim i pozitivnim tonom. Promenite vaše rečenice, pazite na ton i primetićete razliku.

Niste dovoljno jasni

Neka uputstva detetu jednostavno nisu jasna i ono vas neće poslušati jer uopšte ni ne razume šta se od njega traži. Pokušajte da rečima opišete šta biste voleli, a ne ono što ne biste nikako da vidite. Tako umesto da detetu u pozorištu kažete “nemoj se vrteti na toj stolici” kažite mu jasno “stavi noge mirno na pod i gledaj napred”. Cilj je da dete u svojoj glavi stvori vizuelnu sliku onoga što treba da uradi.

Ne gledate dete u oči kada mu govorite

Koliko god da ste zauzeti, ako ne pogledate dete u oči kada mu se obraćate, ono vas neće poslušati. I nije da vas ono tada namerno ignoriše, već jednostavno ne primi “poziv” za aktivno slušanje. Bolji način da detetu skrenete pažnju jeste da zastanete i ostvarite kontakt pogledom pre nego što mu kažete šta treba da uradi. Bićete iznenađeni kada shvatite koliko je dete tada pažljivije.

Previše pričate

Dete ne može da obradi informacije koje su sastavljene od previše koraka. Ako odjednom detetu date previše složen zadatak, ono jednostavno neće moći da ga uradi a vama će izgledati kao da vas ne sluša. Potrudite se da dajete jednu po jednu instrukciju detetu, da usporite i napravite pauzu nakon svakog zadatka. Nekada je dobro i da pitate dete da ponovi šta treba da uradi, da zajedno napravite listu i sl. Zapamtite, samo polako i korak po korak.

Podeli:

Komentari

  1. Mira says:

    “U prici je sve brzo i lako ali u zbilji nije tako.” Kako rece ruski nardoni pripovedac. Milion saveta koji su neprimenjivi u praksi od savetodavaca koji nemaju dece ili odgajaju nikakve ljude.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA