Ovo su primeri koji pokazuju da je vaše dete drsko

Donosimo devet primera koji vam mogu pokazati je li vaše dete drsko i treba li nešto da promenite u vaspitanju.

Foto: Flickr

Roditelji ponekad ne primećuju da je njihovo dete drsko, a rodbina i prijatelji ne žele da se mešaju u vaspitanje….

Drzak, bezobrazan, tvrdoglav ili rođeni vođa, sve su to nazivi koji često opisuju ponašanje kod dece koja ne znaju svoje mesto u porodici. Često se za takvu decu kažu da su razmažena i da im roditelji nisu postavili granice. Roditelji ponekad ne primećuju da se dete stvarno tako ponaša, a rodbina i prijatelji ne žele da se mešaju u vaspitanje.

Donosimo devet primera koji vam mogu pokazati je li vaše dete drsko i treba li nešto da promenite u vaspitanju.

1. Zove vas po imenu, a ne mama ili tata

To je genijalna taktika koja automatski uklanja roditeljski autoritet. Ako je dete stvarno drsko ono će često naglašavati vaše ime određenim tonom, možda čak dodati i vaše prezime. To je isti način na koji se njemu obraćate kada je uradilo nešto što nije smelo.

2. Već u uzrastu od tri godine uopšte vas ne sluša

Iako još jako malo, vaše dete vrlo vešto izbegava sve što mu kažete da treba da uradi. Jednostavne rečenice poput: “Idemo da jedemo” ili “Stavi svoje cipelice na mesto” kod njega ne izazivaju nikakvu reakciju. Možda već zna i da prevrne očima kada mu nešto kažete, tako da će nekad možda izgledati da već ima “čudne napade”.

3. Bez problema prekida razgovor odraslih

Kada smo bili mali naše mame su obično govorile: “Sada odrasli razgovaraju”. I tada bi većina nas prestala da govori. Bilo je potpuno jasno da je postavljena granica, a deca su morala da čekaju da odrasli završe razgovor. U današnjem vremenu granice su se potpuno pomerile. Deca misle da su potpuni centar sveta, ne samo kod roditelja, nego u celom svemiru. Dete će se jednostavno ušetati u razgovor odraslih i glasno izjaviti šta želi.

4. Ne pita, nego izjavljuje

Umesto da kaže: “Mama, mogu li da se igram sa svojim lutkama u dnevnoj sobi?” drsko dete će jednostavno izjaviti: “Idem da se igram s lutkama u dnevnoj sobi”. Iako ste mu već možda rekli da treba da pričeka i da ne može sada da se igra u toj sobi.

5. Vaš pokušaj da uvedete disciplinu prolazi potpuno neuspešno

Vi: “Ako ne budeš to radio ići ćeš u sobu!”. Dete: “Ti ćeš ići u sobu”. Vi ne znate šta biste rekli na taj dečji odgovor.

6. Obraća vam se naredbom

Izjavna rečenica deteta: “Mama, (ili vas zove po imenu), dođi”.

7. Ne zanima ga šta drugi misle

Kad je ovakvo dete u pitanju, nikad ne morate da se brinete o njegovom osećaju za sebe. Izabraće ludu odevnu kombinaciju, staviti šešir na glavu i vrlo ponosno otići u vrtić. Izgledaće zadovoljno i srećno, i neće ga zanimati šta drugi ljudi misle.

8. Počinjete sumnjate da su mu ruke vezane za bokove

… koliko ih drži na njima dok izjavljuje i naređuje.

9. Njegova omiljena fraza je: “Ti nisi moj šef!”

Odjednom shvatite da je dete koje je visoko samo 110 centimetara i ne može samo da se brine za sebe, postalo vaš šef. Vi se brinete za hranu, krov nad glavom, odeću i sve njegove potrebe, ali dete određuje šta će se raditi i kada.

Izvor: Miss7mama

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA