Ovo bi mogao biti najbolji roditeljski savjet koji ćete ikad čuti

Roditeljstvo je predivno ali i teško, a najteže je priznati da ne postoji jedinstveni recept po kojem ćete biti dobar roditelj.

Foto: Pixabay

U moru saveta, danas zahvaljujući društvenim mrežama dostupnijih nego ikad pre, jedna je mama otkrila najbolji koji je čula od jedne prijateljice koja je takođe majka.

U razgovoru o uobičajenim temama, blogerka i mama po imenu Patty je u jednom trenutku od drage osobe čula nešto što ju je nateralo da se zamisli, kako objašnjava u svom blogu: “Pre svega, moramo biti osobe kakve bismo hteli da budu i nasa deca. Uvek će oponašati naša dela više nego slušati naše reči.”

Možemo pokušati ukrotiti narav naše dece, ali kako reagiramo na stres i frustraciju?
Dok govorimo svojoj deci da brinu za osećaje drugih ljudi, kako se mi odnosimo prema drugima? Ne radi se tu samo o odnosu prema deci i između supružnika, već je važno i kako tretiramo slučajne prolaznike, blagajnike u prodavnici, kako pričamo o drugim vozačima u saobraćaju dok su deca s nama u automobilu, koje komentare upućujemo o svojim kolegama ili svom šefu i slično. Svojoj deci možemo reći da budu ljubazna, strpljiva i pažljiva, ali kako se ponašamo kada mislimo da nas ne gledaju?

Najdublja pitanja po pitanju roditeljstva se ne odnose na to je li ispravno udariti dete, vikati na dete, koristimo li platnene ili jednokratne pelene, dojimo li ili hranimo dete mlečnom formulom, kakav stav imamo o psovanju, golotinji, hranimo li decu slatkišima i slično.

Roditeljstvo podrazumijeva konstantan rad na sebi i promene na onim delovima svojih ličnosti koji iziskuju rad i napredak, a tek onda vaspitanje dece i usmeravanje njih prema onome što verujemo u svom srcu da je ispravno, kaže Patty.

Dakle, stvari su jednostavne. Budite ljudi kakvi biste hteli da i vaša deca jednog dana postanu.

Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA