Otkriveno zašto oboleli od korone gube čulo mirisa, u tome je i potencijalni lek

Američki naučnici su sigurni da su došli do saznanja zbog čega mnogi pacijenti oboleli od koronavirusa nakratko izgube čulo mirisa. Za to je navodno odgovoran enzim ACE-2.

Foto: Pixabay

Temperatura, bolovi u grlu, kašalj, bolovi u grudima, slabost, to su najčešći simptomi obolelih od koronavirusa. Mnogi zaraženi takođe, na neko vreme, izgube i čula mirisa i ukusa.

Za to bi mogao da bude odgovoran jedan enzim: naučnicima univerziteta Džon Hopkins u Baltimoru je pošlo za rukom da u probama ekstremno visokih doza enzima ACE-2 (Agniotensin Converting Enzyme II) dokažu, i to tačno u predelu nosa, da je ovaj enzim odgovoran za gubitak čula mirisa.

Ovaj enzim navodno treba da ima ulogu ulaza kroz koji koronavirus ulazi u ćelije organizma. Na to upućuju i druge studije. Naučnici su za svoju studiju ispitali tkiva 23 pacijenta, kojima su čula odstranjena tokom operacija. Pacijenti koji nisu bili zaraženi koronavirusom bili su operisani zbog tumora ili upale sinusa.

Nove mogućnosti lečenja?

Rezultati njihovog istraživanja bi čak mogli da posluže za novi pristup lečenju zaraženih, napisali su stručnjaci u naučnom časopisu “European Respiratory Journal”.

Rezultati bi, doduše, morali da budu potvrđeni dodatnim istraživanjima, rekao je Endrju Lejn s univerziteta: “Ako bi se to pokazalo tačnim, onda bismo mogli da pobedimo zarazu antivirusnim terapijama, koje bi se davale direktno u nos.”

Tobajas Velt, s klinike za plućne bolesti pri Višoj medicinskoj školi u Hanoveru, nije bio uključen u istraživanje, ali govori kako se radi o “pametnoj studiji” koja ne samo da objašnjava gubitak čula mirisa kod mnogih pacijenata, nego omogućava i nove terapije. Ali i on smatra da su nužna dalja istraživanja.

b92

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA