Otkriven vitamin koji sprečava spontane pobačaje i defekte kod novorođenčeta

Samo jedan vitamin može pomoći da se spreči razvoj urođenih mana kod embrona i beba, a on ujedno osigurava i zdravu trudnoću, otkrili su australijski naučnici. To je vitamin B3

Naučnici kažu da je ovo otkriće jedno od najvažnijih u području istraživanja trudnoće i njihova saznanja transformisaće način na koji se medicina brine o budućim majkama.

Australijski naučnici dvanaest godina istraživali su zašto se neka deca rađaju sa defektima srca, bubrega ili kičme. Otkrili su da vitamin B3, kojeg inače ima u povrću i mesu, može lečiti molekularne deficijencije koje zaustavljaju rast organa embriona kao i beba da se ispravno razviju u maternici.

„Ovo ima potencijal da se značajno smanji broj spontanih pobačaja i urođenih mana kod beba širom sveta. Ove reči ne govorim olak“,  ispričala je naučnica iz oblasti biomedicine profesorka Seli Dunvud sa Instituta Victor Chang Cardiac Research u Sidneju.

Njihova istraživanja pokazala su da je dodavanje vitamina B3 u ishranu trudnim miševima potpuno sprečilo i spontane pobačaje i defekte, a bebe su rođene savršeno zdrave, piše Sky News. Istraživači kažu da je sledeći korak razvijanje testa koji će identifikovati koje su žene pod najvećim rizikom da imaju bebu s urođenom manom i potom da im se osigura dovoljna količina vitamina B3.

„Verujemo da je ovo veliko otkriće i sigurno će biti jedno od najvećih australijskih medicinskih dostignuća. Vrlo je retko da neko pronađe problem, i da osigura rešene u isto vreme. To je zapravo dvostruko otkriće – rekao je profesor Robert Graham, izvršni direktor instituta na kojem je sprovedeno istraživanje.

24.sata

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram