Otitis – zapaljenje srednjeg uha kod dece

Uho se sastoji od tri dela: spoljašnjeg, srednjeg i unutrašnjeg. Spoljni deo uha ima prevashodnu ulogu sprovođenja zvuka do bubne opne iza koje se nalazi srednje uho. U srednjem uhu postoje tri, međusobno povezane slušne koščice koje prenose vibracije sa bubne opne na unutrašnje uho.

U unutrašnjem uhu se odvija veoma složen proces prevođenja vibracija u minijaturne električne impulse koji se putem slušnog nerva sprovode u mozak. U unutrašnjem uhu se nalazi i centar za ravnotežu koji je veoma bitan u kontroli položaja tela i neophodan za normalno kretanje. Srednje uvo je Eustahijevom tubom povezano sa mestom gde se nos produžava u ždrelo, pa se tako infekcije nosa i grla lako mogu preneti u srednje uho.

 • Da li je svaki bol u uhu zapaljenje srednjeg uha?

Nije!

Kada se zapuši nosić, brzo se može zapušiti i Eustahijeva tuba koja spaja nos sa šupljinom srednjeg uha. Tada se nakupi tečnost koja “rasteže” bubnu opnu, a to strašno boli, ali NIJE pravo (gnojno) zapaljenje srednjeg uha!

Tada detetu treba dati ibuprofen (Brufen) i sprej ili kapi za nos (Efedron, Operil P, Olynth…) – za 15-20 minuta nema više bola i dete je super! Redovi koji slede su posvećeni akutnoj (gnojnoj) upali srednjeg uha.

 • Kako nastaje zapaljenje srednjeg uva kod dece?

Infekcije nosa i grla, veoma često, dovode do inflamacije (zapaljenja) srednjeg uha. Obično su u pitanju blage infekcije izazvane virusima koji vole da se nastane u sluzokoži nosa, pa se prošetaju i do srednjeg uva. Ovo se naročito lako desi kod male dece koja imaju kratke ušne kanale pa nije potrebno prevaliti veliki put do srednjeg uha.

Međutim, ako zapaljenski proces “uskoči” u šupljinu srednjeg uha nastaje jača upala koja se veoma često završava akutnim gnojnim zapaljenjem srednjeg uha. Iako je preko 90% infekcija gornjih respiratornih infekcija kod dece uzrokovano virusima, gnojna upala srednjeg uha uvek zahteva antibiotsku terapiju.

 • Kako bakterije stižu u srednje uho

Bakterije u srednje uho mogu dospeti iz nosa i grla, spolja, a ređe i putem krvi. Ipak, najčešći put infekcije srednjeg uha kod dece je iz nosa i grla preko Eustahijeve tube koja se i nalazi na prelazu nosa u grlo. Kod dece se retko dešava da se prvo upali spoljašnje uho odakle se infekcija prenosi preko bubne opne u srednje uho.

 • Kako izgleda dete sa zapaljenjem srednjeg uha

Skoro uvek infekcija počinje kijavicom – zapušenim nosem sa obilnim sekretom koji izlazi iz nosa, ali se i sliva niz grlo i obično dovodi do nadražajnog kašlja. Povišena temperatura se u početku ne mora javiti, ali ako do upale srednjeg uha dođe ona po pravilu raste i javlja se bol u uhu.

Starija deca umeju da se požale i da pokažu koje ih uho boli. Međutim, mala deca su veoma nervozna (kenjkava), a javlja se i karakterističan prodorni plač. Obilno se dete trgne iz sna, probudi se uz vrisak koji se nastavlja u snažan plač koji se ne prekida i pored uzimanja i nošenja bebe. Tada je i temperatura visoka – što je dete manje temperatura je veća, a deca načešće nerado uzimaju obroke. Neretko se plač pojačava pri sisanju jer se negativni pritisak u ustima (koje dete stvara da bi povuklo mleko) prenosi na bubne opne koje su zahvaćenje zapaljenjem i veoma bolne.

 • Kako se postavlja dijagnoza?

Da bi se postavila dijagnoza neophodan je pregled srednjeg uha otoskopom – jednostavnim aparatom koji omogućava lekaru da vidi bubnu opnu. Potpuno je pogrešno postaviti dijagnozu samo pipanjem prednjeg dela uha deteta (tragusa). Neka deca koja imaju upalu uha ne reaguju na pritisak, a druga koja nemaju zapaljenje srednjeg uha vrište na pipanje uha.

Kao što smo već naglasili, nije svaki bol u uhu zapaljenje srednjeg uva, jer često banalno zapušenje nosa može napraviti bolni refleks u uhu bez prave upale srednjeg uva, a to se može razlučiti samo otoskopom. Zato je otoskopski pregled jedini pravi način da se postavi dijagnoza zapaljenja srednjeg uha kod dece.

Podeli:

Komentari

 1. Marina says:

  Na ovu temu sam naisla jer je sinu od 22 meseca orl spec.prepisao Flixonase zbog cestih upala uha. Uplasena sam, jer sam ja primala kortikosteroide kao beba u lecenju astme i znam koje posledice sam prosla.
  Tokom osnovne skole sam imala jako ceste upale uha i vise orl lekara mi je naglasilo da nikako ne duvam nos jer time ako je bar malo zapusen poteram sekret u usi i dobijem upalu. Kada sam prestala da duvam nos, vec sam samo brisala ono sto iscuri upale su prestale, a vi naglasavate da dete treba da duva nos

  • MojPedijatar says:

   Najvažnije je da se obavi pregled kod ORL specijaliste koji se bavi decom i da se isključi uvećanje trećeg krajnika (adenoida) kao uzroka upala srednjeg uha.

   Ako je to OK – najvažnije jeste da se nos održava prohodnim, a kratkotrajna terapija lokalnim kortoksteroidima (pod nadzorom pedijatra ili ORL specijaliste) može da pomogne.

 2. Dragica says:

  Da li je i koliko opasno kad pukne bubna opna i da li utice na sluh kod deteta? Hvala

 3. jovana says:

  Moja beba ima nepunih pet meseci.Dva dana unazad imala je temperaturu oko 37,5. Danas je pedijatar konstatovao upalu usiju i dobili smo terapiju,sinacilin a po potrebi paracetamol. Svemu je prethodio zapusen nos i upaljeno grlo. Da li bih trebala da joj cistim nos nekim posebnim rastvorom,do sada sam to cinila nistatin sprejom i pumpicom? Hvala unapred

 4. Lejla says:

  Postovani,
  Sin od 15 meseci ima jako ceste upale usiju. Od poslednje nije prosao ni mesec dana i opet je dobio. Uvek prethodi gust sekret u nosu, ali nos ne curi i ne moze da se ocisti fiziomerom i noskom. Dr je rekao i da dete ima sekreta puno u usim, iza bubne opne. Postoji li nesto sto ja mogu da uradim i preveniram ove upale? Dete nije u kolektivu, redovno boravi na svezem vazduhu…
  Dr mu svaki put prepise 10 dana pancef i kapi za usi.. Da li je to prejaka terapija?

  • MojPedijatar says:

   Vaše dete MORA da pregleda ORL specijalista koji se bavi malom decom!

   Kad se upale ponavljaju, skoro sigurno postoji uvećan adenoid (treći krajnik), a to treba da proveri ORL lekar.

   NIJE REŠENJE “tovarenje” deteta antibioticima!!!

   • Lejla says:

    Vodim ga svaki put kod ORL. Cak sam i menjala lekare da bih dobila drugo misljenje. Nikad nisu pomenuli bilo sta osim hronicnog sekreta iza bubne opne koji se ne leci i redovno ciscenje nosa.

 5. milena says:

  Moja beba ima skoro godinu dana i upalu srednjeg uha,da li je normalno da dobija operil p,koji je dosta jak,prima venski longacef,a da pored toga kaslje.Hvala

 6. olivera says:

  Postovani,
  Moj sin od 7 godina se dva dana da su mu zapusene usi posebno uvece pred spavanje. Inace drugih simptoma nema. Sta treba d aradimo ako se nastavi…Hvala

 7. Ana J. says:

  Postovani,

  Cerka od 3 i po godine ima otitis i na antibiotiku je, ali me zanima da li bi uzrok infekcije mogao biti nacin duvanja nosica. Redovno ga cistimo fizioloskim pred spavanje i nekoliko dana pre upale, dete je pocelo samo jako da izduvava obe nozdrve istovremeno, to joj bilo zabavno. Ja joj, instiktivno, to nisam dala i zatvarala sam po jednu nozdrvu, ali je ona ovo uradila puno puta. Nos je, inace, bio pun, sigurno neka virusna infekcija.

  Mozda je glupo pitanje, ali razmisljam o svemu, pa i o nacinu duvanja nosa 🙂

  Lep pozdrav i hvala!

  • MojPedijatar says:

   To sasvim.sigurno NIJE uzrok upale srednjeg uha, već nagomilavanje sekreta u nosu i supljini srednjeg uha.

   Svakako teba ohrabriti dete da duva nos.

Strana 1 od 1112345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA