Otežana funkcija sluha kod beba i dece

Gubitak sluha u dečijem uzrastu bilo da je urođena mana ili izazvan faktorima tokom ili nakon porođaja može uticati na sposobnost bebe da razvija govor, jezik i socijalne veštine.

Oštećenje sluha može biti izraženo u različitom stepenu sve do potpune gluvoće.

Znaci gubitka sluha kod vaše bebe mogu biti:

– ne reaguje na glasne zvuke

– ne okreće se ka izvoru zvuka nakon što navrši 6 meseci

– ne izgovara reči kao što su „mama“ ili „dada“ kada napuni 1 godinu

– okreće glavu kada vas vidi, ali ne i ako je dozivate

– čini se da čuje neke zvuke, ali ne i druge

Gubitak sluha može nastati usled poremećaja na svim delovima slušnog sistema (spoljašnje, srednje, unutrašnje uvo, slušni putevi, mozak).

Uobičajene vrste gubitka sluha uključuju:

Provodni gubitak sluha – postoji problem u spoljnom ili srednjem uhu koji usporava ili sprečava prolazak zvučnih talasa (detritus, ušna mast, tečnost u srednjem uvu). Ova vrsta gubitka sluha je privremena i uspešno se leči.

Senzorineuralni gubitak sluha – postoji problem na nivou unutrašnjeg uva ili slušnog nerva (mozga). Ova vrsta oštećenja sluha je obično trajna.

Mešoviti gubitak sluha – kada beba ima i sprovodni i senzorineuralni gubitak sluha.

Kako znati da li beba ima gubitak sluha?

Audiološka preporuka je da se sve bebe pregledaju zbog gubitka sluha pre nego što napune mesec dana. Većini beba se proverava sluh u okviru skrininga novorođenčadi pre nego što napuste bolnicu nakon rođenja.

Ako beba ne prođe skrining sluha za novorođenče, to ne znači uvek da ima gubitak sluha. Ali potrebno je ponoviti kompletno ispitivanje pre nego što napuni 3 meseca.

Koji testovi sluha su deo skrininga novorođenčadi i dece?

Otoakustičke emisije (OAE) – test se izvodi veoma brzo, poželjno je da beba spava.

BERA – otoneurološki test kojim se ispituje slušna funkcija moždanog stabla u odgovoru na zvučni stimulus.

Kako gubitak sluha može uticati na vašu bebu ili dete?

Rani skrining, dijagnostika i lečenje mogu pomoći deci sa oštećenjem sluha da razviju govorne, jezičke i socijalne veštine. Bez ranog lečenja, gubitak sluha može dovesti do:

– odloženog ili ograničenog razvoja jezika i govora, na primer, bebe i deca sa oštećenjem sluha mogu imati problema sa razumevanjem govora, učenjem novih reči i izgovaranjem reči na pravi način. Deca sa nelečenim gubitkom sluha mogu imati loše komunikacijske veštine.

– poremećenog učenja i socijalnih problema – bez ranog lečenja, deca sa oštećenjem sluha mogu imati problema sa učenjem u školi. Gubitak sluha takođe im može otežati druženje sa drugom decom.

Šta uzrokuje gubitak sluha?

Mogući uzroci uključuju:

– geni – mogu igrati ulogu u oko polovine slučajeva gubitka sluha kod beba i dece.

– prevremeno rođenje (pre 37 nedelje trudnoće) ili mala porođajna težina.

– virusi i infekcije tokom trudnoće – tokom trudnoće majka može preneti bebi dređene viruse i infekcije koji mogu prouzrokovati gubitak sluha kod nje. Ovi uključuju: citomegalovirus, herpes, morbili, rubeola, sifilis, toksoplazmoza, HIV…

– infekcije koje beba ima nakon rođenja (upale uva, meningitis, morbili..).

– povrede glave

– žutica koja je dovoljno jaka da joj treba transfuzija krvi ili traje dugo

– dugotrajn boravak u inkubatoru

– antibiotici

– nakupljanje ušnog voska ili nakupljanje tečnosti iza bubne opne

– povreda bubne opne

– predmeti zaglavljeni u ušnom kanalu, poput hrane, igračaka ili delova bojice.

Kako se leči gubitak sluha?

Lečenje zavisi od ukupnog zdravlja bebe i uzroka gubitka sluha. Ako beba ima gubitak sluha, važno je započeti lečenje što je pre moguće i pre nego što napuni 6 meseci. Lečenje može uključivati:

– kohlearni implant. Ovo je mali elektronski uređaj koji može pomoći nekim bebama sa ozbiljnim ili dubokim gubitkom sluha.Bebe od 1 godine mogu dobiti kohlearni implantat. Bebi ne daje potpuni sluh, ali joj pruža osećaj zvuka. Uz podršku audiologa i logopeda,beba  nauči da čuje kroz implantat i razvija svoje govorne, jezičke i socijalne veštine.

– cevčice u uvu – propuštaju vazduh u srednje uho i sprečavaju nakupljanje tečnosti iza bubne opne (oko tri ili više upala uva za 6 meseci ili četiri ili više za godinu dana)

– slušni aparat – čini zvukove glasnijim. Slušni aparati mogu pomoći bebama od jednog meseca ukoliko beba ima ozbiljan ili dubok gubitak sluha, slušni aparat joj možda neće pomoći.

– govorna terapija – terapija da dete nauči kako jasnije da govori ili komunicira. Govorni patolozi (logopedi) su profesionalci koji mogu pomoći deci da nauče kako da prave zvukove, poboljšavaju glas i komuniciraju sa drugima.

Savet roditeljima:

Obavezna provera sluha do trećeg, najkasnije šestog meseca života deteta.

Ukoliko je sluh u redu, pratiti razvoj govora i kontrolni skrining pregled obaviti u periodu od 6 meseci do 1 godine.

Ukoliko dete ,, govori svojim jezikom,, ili ne govori ne zavaravati se raznim objašnjenjima već odmah posetiti audiologa

Najvažnije je kod oštećenja sluha kod dece, postići ranu korekciju sluha i omogućiti razvoj govora.

U momentu kada studije ukazuju da jedna od deset osoba ima oštećenje sluha tokom infekcije koranavirusom, kada u okolnostima pandemije građani imaju smanjenu mogućnost da obave ORL pregled u ambulantama, centar za sluh Neuroth omogućiće građanima Beograda da od 21. decembra besplatno provere sluh i na taj način otkriju eventualni poremećaj i ublaže zabrinutost. U mesecima koji dolaze, u istom centru će biti omogućeno i testiranje sluha kod dece.

Svojim prisustvom i uslugama, koje će najpre ekskluzivno nuditi u prvom slušnom centru u Beogradu u Makenzijevoj 53, iz centra Neuroth  žele da pomognu ljudima da bolje čuju i bolje žive. Za neke će njihovo slušno rešenje značiti nov slušni aparat, za druge savetovanje ili podešavanje postojećeg aparata, za treće možda preventivna zaštita za sluh ili, već pomenuto besplatno testiranje sluha.

Doc. dr Ninoslava Dragutinović

otorinolaringolog- audiolog

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA