Osobine koje odlikuju dobre roditelje

Da biste naučili kako da budete dobar roditelj i usavršili svoje roditeljske veštine, potrebno je vreme, trud i iskustvo stečeno na osnovu napravljenih grešaka.

Foto: Freepik

Sve to vam može pomoći da sledeći put postupite mudrije. Iako ne postoji sveobuhvatna lista osobina ličnosti koje znače da će neko biti odličan roditelj, postoje neke ključne karakteristike koje su zajedničke svim dobrim mamama i tatama.

Jer, koliko god voleli ta mala stvorenja koja smo stvorili, potrebno je da budemo realni i da priznamo da je roditeljstvo iscrpljujuće: emocionalno i fizički. Sumnja u sebe i strah po pitanju toga da li radite ispravnu stvar dolaze u paketu. Roditeljstvo će testirati vašu izdržljivost, strpljenje i svakom od nas će se desiti da duž puta negde pogreši. Ne možete pobeći od nesavršenosti, bez obzira na svoj roditeljski stil.

1. Smisao za humor
Najbolje mame i tate imaju smisla za himor. Jedan od najboljih saveta koji se mogu dati roditeljima je ovaj: smejte se! Humor je neophodan kada nastojite da odgajate ta mala stvorenja, koja zovemo deca. Humor smanjuje stres, olakšava započinjanje razgovora i čini da se osećate dobro i kada vam je teško. Deca vole roditelje koji su nasmejani i znaju njih da zasmeju.

2. Doslednost
Najbolji roditelji su oni koji znaju kako da postave granice i ne dozvoljavaju deci da ih prelaze. Doslednost je ključni faktor uspešnog roditeljstva. Postoji mnogo stilova roditeljstva, ali ovo pravilo važi za sve. Ako danas nešto kažete detetu i već sutra mu dozvolite da prekrši pravila, sami sebi ćete postaviti zamku iz koje ćete se teško izvući.

3. Fer ponašanje
Roditelji za koje možemo da kažemo da su zaista dobri se drže fer igre. Život je često nepredvidljiv i nepravedan, ali ako se roditelji trude da budu fer prema svoj svojoj deci, to će svima olakšati život. Dakle, bez obzira da li je jedno dete nemirnije od drugog, važno je da se potrudite da svakom od njih pružite isti tretman.

4. Samopouzdanje
Žene i muškarci koji čine najbolje roditelje znaju da nisu savršeni i oni se ne bore protiv toga. Prihvatanje sopstvene nesavršenosti je teško, ali je važan korak ka izgradnji samopouzdanja. Perfekcionizam stvara začarani krug stresa i anksioznosti. Perfekcionisti često teže ka tome da udovolje drugima, smatrajući da će ih ljudi voleti samo ako budu savršeni. Međutim, najbolji roditelji među nama znaju da ne moraju uvek da budu mudri i da znaju sve.

Novosti

Podeli:

Komentari