Osnovni principi zdrave ishrane

Pravilna i raznovrsna ishrana deteta od rođenja ima neprocenjiv značaj za  pravilan rast i razvoj deteta i zaštitu zdravlja. Uz adekvatnu hranu prilagođenu uzrastu dete pravilno raste i napreduje. Najbolja hrana od rođenja je majčino mleko koje je u potpunosti prilagođeno potrebama bebe.

Foto: Flickr

Kada započeti sa nemlečnom ishranom?

Sa nemlečnom ishranom treba započeti u periodu između četvrtog i šestog meseca (od sedamnaeste do dvadeset šeste nedelje) prema preporuci pedijatra koji pregleda dete u savetovalištu. Nemlečna ishrana obuhvata sve grupe namirnica osim majčinog mleka i mlečne formule i ona se postepeno uvodi u ishranu odojčeta. Do kraja prve godine, beba treba i može da proba gotovo sve ukuse, a što više hrane bude volela u prvoj godini, bolje i raznovrsnije će jesti i kasnije u detinjstvu.

Kako uvoditi nove namirnice?

Nove namirnice se uvode jedna po jedna i u malim količinama, nekoliko kašičica za prvi dan, a količine se postepeno povećavaju. Prvo se započinje sa dozvoljenim žitaricama za uzrast u prepodnevnim časovima. Pirinač i kukuruz se preporučuju prvi u ishrani odojčadi, zbog minimalnog alergijskog potencijala. Voće i povrće se uvode sveži ili skuvani, u obliku kompota, a mogu se dati i u formi pirea ili već pripremljenih kašica. Navikavanje na jednu vrstu hrane treba da traje tri do četiri dana. Ukoliko dete odbija hranu, treba pokušavati sa istom hranom i narednih dana. Posle hranjenja detetu treba ponuditi dojenje i dozvoliti mu da pojede mleka koliko želi.

Kako kombinovati nove namirnice?

Od svežih namirnica se uvodi sezonsko voće i povrće od onoga što je dozvoljeno, a kao već pripremljena bebi hrana u teglicama, u početku se uvode kašice koje sadrže samo jednu namirnicu (npr. jabuka, breskva ili šargarepa). Hrana koja je već uvedena i na koju dete nije imalo reakciju, može se međusobno kombinovati. Vremenom se daju kašice koje u sebi sadrže više vrsta voća ili povrća ili su u kombinaciji sa mesom, žitaricama i mlečnim proizvodima. Gotova hrana koja se koristi u ishrani beba treba da bude strogo kontrolisanog kvaliteta, organska, bez dodataka šećera i soli i da se priprema u sterilnoj sredini.

Ishrana treba da bude raznovrsna i da uključuje dozvoljene namirnice za određeni uzrast. Hranu ne treba dodatno soliti, dodavati ulje niti šećere. U početku se uvodi jedan nemlečni obrok, vremenom beba ima dva nemlečna obroka, a do kraja prve godine dete treba da ima tri glavna obroka i dve užine. Zdravu ishranu treba nastaviti tokom celog detinjstva i treba se uvek truditi da bude što raznovrsnija, sa pažljivo odabranim sastojcima.

Šta je važno prilikom izbora kupovne hrane za bebe?

Kupovne kašice i pirei su idealna hrana za decu zbog strogo kontrolisanog kvaliteta i pogodnosti da se mogu koristiti van kuće. Odlično su rešenje kada sezonsko voće i povrće nije dostupno ili kada mama ne stigne da pripremi obrok. One u sebi sadrže potrebne vitamine i minerale, gvožđe, magnezijum, kalcijum i selen u vrednostima prilagođenim potrebama dece. Važno je da hrana za decu ne sadrži aditive, konzervanse i GMO i da se proizvodnja obavlja u kontrolisano čistoj sredini. Važno je da se u kupovne kašice ne dodaju dodatni šećeri već da se samom tehnologijom proizvodnje čuva slatkoća proizvoda.

Na našem tržištu od skoro je prisutna potpuno nova dečija hrana NUTRINO koja se proizvodi u Srbiji koja u popunosti odgovara potrebama beba u određenom uzrastu i predstavlja hranu pripremljenu po najvišim Evropskim standardima. 

Naučite dete da jede zdrave i kvalitetne obroke, bogate vitaminima i mineralima, a ukusi koje zavoli će mu pomoći da i kasnije voli i jede zdravu

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Nutrino

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA