Osciliranje telesne temperature kod dece

Roditelji je najčešće otkrivaju sasvim slučajno, ako uoče da je dete hladnije nego inače, bledo i neuobičajeno mirno

CENTAR za termoregulaciju kod dece nije dovoljno razvijen, pa kod mališana često dolazi do osciliranja telesne temperature, koja ponekad ume da im padne i ispod 36 stepeni Celzijusa.

Ova pojava se zove hipotermija i obično prolazi bez ikakvih simptoma. Roditelji je najčešće otkrivaju sasvim slučajno, ako uoče da je dete hladnije nego inače, bledo i neuobičajeno mirno.

Hipotermija se najčešće javlja kod dece mlađe od dve godine. Dr Vera Vujović, načelnica Odeljenja pedijatrije u Domu zdravlja „Dr Simo Milošević“ na Čukarici kaže da roditelji ne treba da paniče, jer ova pojava nije česta, a ni opasna.

VELIKE OSCILACIJE

DIGITALNI toplomeri mogu da prevare – smatra dr Dragoslav Maksimović. – Dešavalo se da roditelji zabeleže velike oscilacije temperature za kratko vreme. U svakom slučaju, nisu baš pouzdani, naročito kod najmlađih.

– Dete treba utopliti, pokriti ga, priviti uz sebe i pojiti ga toplim napicima, čajem i supom – objašnjava dr Vujović. – Ako se za nekoliko sati temperatura ne vrati u normalu, dete treba odvesti lekaru. Hipotermija može biti posledica virusne infekcije, ali se nekada javlja i posle visoke temperature, kada roditelji preteraju sa upotrebom „brufena“ ili „andola“. Važno je da se urade laboratorijske analize leukocita.

I dr Dragoslav Maksimović, načelnik Dečje bolnice „Olga Popović Dedijer“, pri KBC „Zvezdara“ potvrđuje da se hipotermije najčešće javljaju zbog neadekvatne upotrebe lekova.

– Danas su roditelji opsednuti visokom temperaturom, pa nemaju meru kada deci daju antipiretike i neretko preteruju – smatra dr Maksimović. – Tako se povišena temperatura pretvori u drugu krajnost, odnosno dete dobije hipotermiju.

Pedijatri kažu da treba biti obazriv i sa tuširanjem, kada se skida temperatura, jer i sa rashlađivanjem treba imati meru.

 

 

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Komentari

  1. Poštovani, dete (16 meseci) je imalo visoku temp. tri dana. Skidala sam je rashlađivanjem kao i Brufenom, ali ni jednom nisam preterala dnevnu dozu. Trećeg dana u toku noći mu je spala temp. na 34°C. Odveli smo ga u dežurnu ustanovu gde su mu odradili sve moguće analize i rekli da je sve uredu i da mu se centar za termoregulaciju poremetio. CPR je povišen (16,5), a leukociti su blizu donje granice (6,32), urin je dobar. Evo, druga noć kako mu temp. pada, a ne mogu da ga ugrejem. Stalno se znoji, onako hladan.. Preko dana malo skoči, ali ne prelazi 36 °C. Šta da radim? Kako da ga ugrejem? Da li će to ostaviti neke posledice? Koliko će trajati? Izvinite na ovolikim pitanjima, ali stvarno sam očajna.. Veliko hvala unapred!

    Odgovori na komentar
  2. Poštovani koje dete je u toku upale grla imalo temperaturu do 39 sa 4 skidali smo na 4 sata brufenom i cepicima . Kada sam jedno veče izmerila bilo je 33 sa 9, uspanicoli smo se i zvali hitnu receno nam je da je grejemo . Dana posle nekoliko dana bez antibiotika i lekova za skidanje ima u toku dana 36 sa pet a evo sada i toku nocinsam izmerila 34 sa 7. Molim vas recite mi da li je to nesto ozbiljno? Da li im posledice i koliko to traje? Takodje me zanima koja je to normalna temperatura dece od 2 godine u toku noći?

    Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA