Ortopedske cipele ili ulošci

Ortopedske cipele ili ulošci, dilema je mnogih roditelja, koje su cipele najbolje za dete? Koju obuću da nosi kako ne bi imalo ravna stopala? Mogu li ulošci da zamene cipele?

Da li dete ima ravna stopala ili nema?

Pri laičkoj proceni da li dete ima ravne tabane uobičajeno je da se posmatra uzdužni svod dok dete sedi jer je uočljiviji pa se ukoliko on postoji donosi zaključak da dete nema ravne tabane. Ovim se mnogi roditelji dovode u zabludu i tako izgube dragoceno vreme kada može da se utiče na formiranje svodova. Međutim, kada dete ustane i optereti stopala telesnom težinom često se dešava da se svodovi spuste jer ne mogu da izdrže opterećenje. Oslanjanjem na jednu nogu dok je druga savijena u vazduhu proveravamo da li se svod podiže i održava što pokazuje da li deformitet može da se koriguje ili je trajan. U slučaju da se formira na kratko ili održava sve vreme potrebno je da dete vežba kako bi se ojačali mišići i trajno formirao svod.

Spušteni svodovi dovode do promene položaja peta što se vidi kada posmatramo dete sa leđa. Ako je zakrivljenost Ahilove tetive više od 5 stepeni potrebno je da nosi cipele sa supinacionim klinom ili odgovarajuće uloške kako bi se izvršila potrebna korekcija.

Manje uočljiv ali ne manje važan za dobru statiku i pravilan razvoj stopala je poprečni svod koji kada je pravilno formiran obezbeđuje oslonac ispod palca i petog prsta. Ukoliko se poprečni svod spusti oslonac je ispod svih prstiju, stopalo se skrati i raširi njegov prednji deo. Ove promene mogu da se vide po tome što jedan duži period dete nosi isti broj obuće ali kada se izuje ima crvenilo sa spoljašnje strane stopala, a može i da izgleda kao da  se pomerila neka kost u polje.

Ako postoji nepravilnost u razvoji koštano-zglobnog sistema da bi se postigao terapijski efekat potrebno je da dete nosi ortopedske uloške koje propisuje lekar.  Njihovo nošenje mora da bude praćeno odgovarajućim korektivnim vežbama.

lose-drzanje

Prisustvo drugih deformiteta, prednji deo stopala okrenut na spolja ili unutra, zahteva nošenje ortopedskih cipela izrađenih po meri sa dodacima koji to koriguju.

 

Šta sve može da pogorša deformitete stopala

Prekomerna telesna težina, dodatno opterećenje školskim torbama, neudobna obuća, dugo hodanje, sportski treninzi i sportske povrede mogu da dovedu do pojave ili pogoršanja već postojećih deformiteta. Rast stopala takođe pogoršava stanje pa ako dete nosi uloške ili cipele a ne vežba u isto vreme, rezultati će izostati i ovo je najčešća situacija koja se događa u praksi. Ortopedske cipele i ulošci deluju pasivno i imaju uticaj samo dok su na nogama, kada ih dete skine stopala se vraćaju u prvobitno stanje. Trajne korekcije mogu da se postignu isključivo aktivnim vežbanjem.

Razvoj stopala traje do 16 godine života do kada može i da se utiče kako u smislu poboljšanja statike tako i pogoršanja. Prerano i forsirano opterećivanje stopala napornim treninzima u neadekvatnoj sportskoj obući, prekomerno znojenje nogu takođe predstavljaju faktore rizika za pojavu deformiteta. Patike moraju da budu primerene aktivnosti kojom se dete bavi, odgovarajuće veličine i uvek suve i dobro provetrene.

Kakve će biti posledice ako se ništa ne preduzme?

Posledice nelečenih ili neizlečenih deformiteta stopala su višestruke pre svega na samim stopalima a onda i na svim zglobovima iznad, skočnim, kolenima, kukovima i kičmenom stubu. Promene će biti na kostima i mišićima, uticaće na poremećaj statike čitavog tela, na izmenjenu perifernu cirkulaciju, dovešće do pojave bolova, umanjiće fizičke sposobnosti i bitno će uticati na kvalitet života.

 

Cipele sa uloškom nisu isto što i ortopedske cipele

Na tržištu se mogu naći cipele sa ugrađenim uloškom koji je kompezatoran i on obuću čini udobnijom ali je bez cipeliceterapijskog efekta. Neodgovarajući odnos prema stopalima  kao i nepravilno odabrana obuća mogu da budu uzrok nastanka deformiteta Da je obuća neudobna ili da dete ima problem sa stopalima znaćete po tome što se žali da ga bole noge ili odbija da se igra i da hoda. U periodu kada dete raste i stopala se formiraju, na prvom mestu treba da budu udobnost i kvalitet pa tek onda moda.

Pre nego što bilo šta kupite posavetujte se sa stručnjakom

Ako nakon ponuđenih informacija niste sigurni da li vaše dete ima problem sa stopalima, da li treba da nosi ortopedsku obuću i uloške ili ne, nemojte kupovati nasumice.

Potražite mišljenje stručnjaka u koga imate poverenje, ko će pažljivo  pogledati dete, kako hoda, obuću koju nosi jer ona govori puno o hodu (ravnomerno izlizane pete i prednji deo znače da hoda pravilno nasuprot istrošenim spoljašnjim ili unutrašnjim ivicama koje signaliziraju da hod treba korigovati). Nepravilan položaj kolena, kičme i eventualne tegobe (bolovi, zamor, žuljevi na nogama) takođe govore u prilog problema sa stopalima. Kada se sve sagleda uslediće preporuka da li je potrebna korekcija i ako jeste šta dete treba da nosi uloške ili cipele, koju vrstu, sa kakvim dodacima, koliko dugo i u kojim situacijama.

Snezana MilanovićAutor: Snežana Milanović

diplomirani fizioterapeut, senzorno-integracijski pedagog, SI Baby terapeut, MarteMeo Therapist/Colleague Trainer, licencirani instruktor IAIM masaže beba i MISP masaže dece.

Osnivač „Centra za korektivnu gimnastiku“ 1997 i suosnivač Kabineta za senzornu integraciju i ranu intervenciju „Senzorijum“ 2017 u Beogradu. Stručni saradnik časopisa Moj pedijatar i Zdravo dete, brojnih portala namenjenih roditeljstvu i zdravom odrastanju beba i dece. Stručni saradnik časopisa Pedijatar dijagnostičko-terapijske preporuke.

Kontakt: milanovic.fizio@gmail.com

Podeli:

Komentari


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA