Ordinacija 31.03.2017

Psiholog Dragana Stankovic: Naučno je dokazano da tinejdžeri koji u sobi imaju kompjuter i li televizor postaju više “sedeći tip” i ne privlače ih sportovi ili se loše pokazuju u njima.

Što se tiče fizičkih aktivnosti, trebalo bi naučiti dete da sport ne shvata kao obavezu već način života i nešto u čemu uživa. Neretko imamo priliku da od profesionalnih sportista čujemo da im svakodnevni treninzi nisu naporni, već predstavljaju pravo zadovoljstvo i vraćanje u detinjstvo, kada je igra bila neizostavan segment života. To treba da bude i životna filozofija svake porodice.
dr sci med Sasa Milicevic : bronhijalna astma se u većini slučajeva prvi put javlja u detinjstu. Prvi simptomi astme kao što su  gušenje, nedostatak vazduha ,„zviždanje“ u grudima stezanje u grudnom košu, najčešće su udruženi i javljaju se tokom noći ili u ranim jutarnjim satima.Intenzitet simptoma, njihova učestalost i trajanje mogu biti različiti i uzrokovani čitavim nizom nadražaja, te je zbog toga veoma važno prepoznati ih.
Nutricionista Ana Petrovic : Hranu je neophodno dobro sažvakati i ne gutati je previše  brzo. Hrana protiv žgaravice  na dnevnom nivou treba da se bazira na nekoliko manjih obroka, dok je večeru potrebno konzumirati dva ili tri sata pre odlaska na spavanje, jer za to vreme nivo kiseline znatno opada ,te je naš organizam i puno bolje prihvata. Ukoliko se tokom noći ipak jave tegobe, koje prati  neugodna kiselina u želucu, može se podići uzglavlje kreveta za desetak centimetara da bi gravitacija vratila nakupljenu kiselinu nazad u želudac.  Alkohol, kafa, čaj, sokovi od citrusnog voća, mleko, gazirana pića, čokolada, masna i ljuta hrana, kečap, senf potrebno je izbaciti iz upotrebe.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA