Oprez, klizavo je! Kako da izbegnete pad na ledu

Kad je napolju klizavo, kao ovih dana, očas posla nam izlete noge i nađemo se na zemlji, pri čemu možemo i da se povredimo. Evo kako da to izbegnete.

Foto: Flickr

Padanje i povrede na snegu i ledu su čest problem, ali postoje neke mere opreza koje možete da preduzmete kako biste smanjili rizik od povrede.

Izbegavajte žurbu! Koliko god da žurite, trudite se da pravite manje korake jer ćete tako smanjiti i šanse da padnete, pošto ćete imati bolji balans ravnoteže.

Pomozite starijima!

Stariji ljudi su posebno izloženi riziku od padova i povreda. Ako ih sretnete negde na ulici, pomozite im da pređu preko dela puta gde je veoma klizavo. Ukoliko imate stare roditelje, rodbinu ili komšije, ponudite da umesto njih odete u prodavnicu, na primer, ili da očistite i njihov prilaz ispred kuće.

Obujte prikladnu obuću! Ravna obuća sa gumenim đonom koji ima dublje “šare” smanjiće šanse da se oklizate. Cipele sa kožnim đonom ili visokom petom nikako nisu dobre kad je napolju sneg i kada je klizavo.

Pridržavajte se! Kada naiđete na deo puta gde se led zacakli pred vama, pogledajte imate li za šta sa strane da se uhvatite.

Izbegavajte da nosite previše stvari, recimo kesa iz prodavnice, posebno kada treba da se popnete uz ili siđete niz stepenice. Kada imate mnogo kesa u rukama, ne možete lepo da vidite put ispred sebe.

Neka vam obe ruke budu slobodne, radi balansa, i nikako ih ne držite u džepovima, koliko god da je hladno. Ako padnete, a ruke su vam u džepovima, nećete nikako moći da ublažite pad rukama.

Budite posebno pažljivi kada ulazite ili izlazite iz vozila i pridržavajte se za vozilo sve dok ne budete stabilno i čvrsto na svojim nogama.

Kada ulazite u bilo koji kuću ili zgradu, obrišite noge o otirač, kako biste istresli sneg sa obuće. Ako se sneg zadrži na đonu, veće su šanse da se oklizate kada uđete u kuću/zgradu. Takođe, time što nećete ostavljati sneg za sobom u nekom objektu, smanjićete i šansu da se neko drugi pokliza.

Mondo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA