Opasne igrice svakog dana vrebaju decu

Onlajn igra „Plavi kit“ još jednom pokrenula rasprave o bezbednosti najmlađih na internetu. Mnogo je samodestruktivnih sajtova koje posećuju mladi, tvrde psiholozi

OPASNA Interna igrica koja navodi decu i tinejdžere na samoubistvo, a koja potiče iz Rusije, stigla je na Balkan! Igra nazvana „Plavi kit“ digla je uzbunu u zemljama u regionu, čije su bezbednosne službe potvrdile da imaju saznanja o međunarodnom fenomenu njenog širenja. U Srbiji takav slučaj, kako navode u Ministarstvo unutrašnjih poslova, nije zabeležen. Ipak, apeluju na sve građane da, ukoliko se sretnu sa takvom igricom u našoj zemlji, to odmah prijave policiji.

Onlajn igra podstiče mlade da se upuste u seriju izazova tokom 50 dana. Ako se deca uloguju u određenu sliku plavog kita ili na haštag „Plavi kit“, „u igri sam“, „F58“, „probudi me u 4.20“ preko neke od društvenih mreža, stiže im poruka od nepoznate osobe sa pitanjem da li žele da započnu igru. Izazovi se ređaju iz dana u dan, a „voditelji“ zadaju tinejdžerima sve teže zadatke. Počinje se zahtevom igraču da utisne simbol igre „F58“ na ruku, i da pošalje fotografiju sa obavljenim zadatkom. Zatim dolaze zadaci poput gledanja horor filmova po ceo dan, postepenog samopovređivanja, povređivanja životinja, a ako žele da „pobede“ u igri, „voditelji“ igračima naređuju da se ubiju.

Da je ovakvu kompjutersku igru mogao da smisli samo satanistički um, potvrđuje i psiholog Zoran Milivojević, napominjući da je ona jedna u moru takvih koje „vrebaju“ omladinu.

– Pre su tinejdžeri čitali knjige, koje su ih iz dana u dan vodile u samodestrukciju, u kojoj su isto tako izvršavali određene zadatke – navodi Milivojević. – Sada se to dešava na internetu, koji je dostupan svima, pa je opasnost od širenja još veća, a mogućnost kontrole mala. Mladi, kojima je dosadno u životu i željni su dokazivanja, pristaju na zadatke. Tim naredbama manipulativni „voditelji“ postepeno u deci razvijaju zlo prema drugima, ali i njima samima. Tako decu postepeno dovode do samoubistva.

Mladi su u pubertetu zabrinuti za svoj izgled, pošto su ubeđeni da je to preduslov za uspešan život, tvrdi Milivojević. Zato je neprihvatanje tela osnova sitnog samopovređivanja. Kaže da igra podstiče najgore u mladima i okreće ih protiv njih samih. Tako trening samopovređivanja traje danima, pa se od urezivanja nekoliko linija ili simbola stiže do presecanja vena.

Dečji psiholog Vlajko Panović, koji se godinama bavi bezbednošću dece na internetu, smatra da je opasnost od „Plavog kita“ trenutno manja od pretnji koju predstavlja na desetine samodestruktivnih sajtova koje posećuju mladi iz Srbije, a koji ih navode na samoubistvo.

– Problematičnih i opasnih sadržaja je puno i oni su deci lako dostupni. Ako više od 85.000 dece u Srbiji prati jednog gejmera, možemo samo da pretpostavimo koliki je njegov uticaj i moć manipulacije. Zloupotrebe su velike, a mogućnost roditeljske kontrole gotovo nikakva. I kad se ovakve igrice pojave, svi govore o posledicama, a ne o razlozima zašto je tinejdžer pristao da radi tako nešto. O uzrocima niko ne promišlja! Ipak, ne verujem da je opasnost od ove igre tolika po mlade u Srbiji. Tačno je da su se igre poput „Aligatora“ i „Plavog kita“ proširile sa ruskog podneblja, ali je zanimljivo što niko ne govori o onima koje potiču sa Zapada, a koje su isto toliko opasne – smatra Panović.

TVORAC UHAPŠEN
TVORAC smrtonosne igre Filip Budeikin uhapšen je u novembru prošle godine, i nalazi se u zloglasnom zatvoru Kresti u Sankt Peterburgu. Ruske vlasti tvrde da je on nagovorio 16 devojčica da se ubiju. Dvadesetjednogodišnji mladić je priznao sve za šta ga vlasti terete, rekavši da mu nimalo nije žao zbog toga i da je zapravo „čistio društvo“. Suđenje Budeikinu počinje u ponedeljak.

Ukoliko bi se onlajn igra pak pojavila u Srbiji, reagovala bi odeljenja policije i tužilaštva za visoko organizovan tehnološki kriminal. Ipak, kako bi se u zakonodavstvu tretirao takav slučaj, nije sasvim jasno.

– Navođenje na samoubistvo i pomaganje u samoubistvu uzimaju se kao krivično delo, ali da bi postojala krivična odgovornost, kod podstrekača mora da postoji svest o tome šta radi, odnosno koliku štetu nanosi – priča advokat Vlada Marinko, specijalista za oblast visokotehnološkog kriminala. – Sada je najvažnije da MUP i tužilaštvo reaguju i da saopštenjima upozore roditelje na opasnost koja vreba. Ukoliko se igra pojavi kod nas, potrebno je da utvrde odakle sadržaj, odnosno poruke potiču, da se utvrdi koje su to osobe koje ih šalju i, naravno, da se radi na presretanju i zabrani tih sadržaja.

NEMA RAZLOGA ZA PANIKU

KRIMINOLOG Zlatko Nikolić tvrdi da nema razloga za paniku zbog dolaska „Plavog kita“ na Balkan.

– Takve igrice karakteristične su za Rusiju, za takvo kurturološko područje. Zbog brzine širenja informacija opasnost postoji, ali mesta za paniku nema. Ipak, roditelje bi trebalo upozoriti da povedu više računa o ponašanju svoje dece.

ZDRAVE LIČNOSTI

– DECU bi trebalo edukovati od najranijeg perioda, upozoriti ih na ovakve opasnosti. Tinejdžeri odgajani na univerzalnim vrednostima jesu zdrave ličnosti koje su sposobne da se odupru negativnim uticajima. Bitna je i kontrola, ali je veliki problem što su današnja deca tehnološki pismenija od svojih roditelja – kaže Milivojević.

Novosti

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram