Opasna korica hleba

Omiljen savet baka: dajte bebi koricu hleba, pa da se nauči da žvaće, i to što pre to bolje. Čim počne da “balavi” zubi će da krenu pa neka glođe koricu hleba.

Foto: Pixabay

Ovo NIJE dobro za bebu, a kako se i dalje korica hleba često prerano daje bebama rešili smo da razbijemo ovu opasnu zabludu.

 • Odakle taj običaj?

Verovatno potiče iz starih vremena kada je jedino korica hleba bila na raspolaganju za “oštrenje” zuba kod beba. Naši preci sigurno NISU žurili sa davanjem hleba bebama, ali su i mame tada stalno bile uz decu, pa su mogle da paze da se nešto loše ne desi bebama!

 • Šta može bebi da se desi kad prerano dobije koricu hleba?

Najopasnija je aspiracija – “usisavanje” parčenceta korice (ili hleba) u disajne puteve bebe. Ovo izaziva GUŠENJE bebe – bukvalno može doći do potpunog zastoja disanja i smrti bebe! Užasna situacija, a ako se ne odreaguje munjevito i dete ne stigne do lekara komplikacije mogu biti fatalne.

Neko će reći pa ovo se retko dešava – tačno, ali kome se desi mnogo je teško i nije retko!

 • Pa zašto su “tolika deca odrasla uz koricu hleba” i ništa im nije bilo?

Bake (i ostali savetodavci) jesu dobronamerni, ali NE ZNAJU da se ovaj “horor” ipak dešava. To što one to nisu videle NE znači da se to ne dešava – mi koji radimo u specijalizovanim dečjim bolnicama to znamo i primeri koji se viđaju su toliko drastični da ostaju zauvek zapamćeni.

 • Kad je vreme za “krupniju” hranu?

Treba beba da nauči da žvaće – tu nema dileme!

Ali prvo treba da ima ČIME da žvaće, a to su naravno zubići! Kad se usta napune zubićima, a to se retko dešava pre nego beba duboko ne zagazi u drugu godinu, vreme je za “krupniju” hranu. Do tada hrana se prvo blendira (bar do kraja prve godine), a onda pasira (izgnječi) pre davanja bebi.

Pa zašto da se žuri – ceo život će da zvaće.

 • Pa kad može korica u ručicu?

Pa tad – kad ima dovoljno zubića da može da se žvaće, a to je retko pre druge polovine druge godine.

 • Šta uraditi ako se dete zagrcne?

I tada, kad se prvi put da korica hleba dete MORA da se pažljivo motri!

Ni jedan sekund ne sme da se ostavi bez nadzora, a ako se desi da se beba zagrcne treba uraditi sledeće:

-   Odmah uzmite koricu hleba iz ruke deteta i uzmite bebu u naručje

-   Okrenite bebu tako da gleda na dole i nagnite je unapred

-   “Tupnite” bebu nekoliko puta da izbaci “zaglavljeno” parče iz grla

-   Držite je tako nekoliko minuta jer može i da povrati – pa ako se to desi neka sve ode napolje, a ne u disajne puteve

-   Ne treba hraniti bebu bar 45 minuta

-   Nemojte uspavljivati bebu posle ovog događaja najmanje 30 minuta i pratite kako se dete ponaša

 • Kad se mora odmah kod lekara

-   Ukoliko beba utežano diše, poplavi ili stalno balavi i kašlje – ŠTO PRE u najbližu zdravstvenu ustanovu

-   Ako i posle izbacivanja komadića beba stalno kašlje, uznemirena je i odbija da jede i pije

Na kraju, ne želimo da unosimo paniku među roditelje, ali SVE što važi za koricu hleba važi i za sve namirnice koje sadrže komadiće koji se lako mogu “odvaliti” i aspirirati.

Naravno, podrazumeva se sklanjanje svih igračaka i predmeta koje dete može da proguta ili “usisa” (aspirira) u disajne puteve – to je veoma važna prevencija ovih veoma opasnih događaja.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Cuvam decaka koji je nedavno napunio 2 godine. sto se hranjenja tice, njegova majka je upravo radila to sto ste vi gore napisali, dakle do njegove druge godine mu je sve blendirala i pasirala. Sada kada decak ima sve zube i moze da zvace kao odrastao, on odbija hranu koja nije pasirana i blendirana, jer je naravno navikao na blendirano i sve sto nije blendirano mu nije normalno, upravo zbog toga. Apsolutno nista kuvano nece da jede, a sto je jos gore od toga, sada odbija i to sto je blendirano jer mu je naravno dosadilo i postalo mu bljutavo. Tako da mislim da je ipak bolje detetu polako davati ako treba zalogaj po zalogaj neka se navikava na sve sto ce u zivotu i kad odraste jesti, a blender zafrljaciti kroz prozor.

  Odgovori na komentar
 2. moja devojcica ima godinu dana,prvi zubic od sest meseci.sada ima deset zubica,a hranu u komadicima rucka vec od sedmog meseca.jednog dana samo nije htela pasiranu hranu vec nesto konkretno,sto bi zvakala.naravno da ja pratim hranjenje do poslednje mrvice.nisu sva deca ista,zato pratite svoje dete i ispunjavajte njegove potrebe.

  Odgovori na komentar
 3. Svaka majka najbolje poznaje svoje dijete..zna sta i kada mu moze ili nemoze dati da jede..ja svoju bebu neostavljam nikad bez nadzora dok jede.ali ni neblendam sve a ima 10 mj..bas iz tog razloga kojeg je gospodja gore u komentaru navela.poznajem dosta djece koja jedu samo blendano a to nije dobro..Dok je dijete pod nadzorom nije me strah dati mu keksic ili nesto jer lijepo jede 🙂

  Odgovori na komentar
 4. Svako radi kako misli da je najbolje. Moja cura od 5 mjeseca ima zubice i naravno jela je na početku blendiranu i kasastu hranu,vremenom sam joj miješala malo izgnjeceno te na kraju u komadicima,sada ima 8 zubica i 11 mjeseci,jede sve i uziva da svojom rukicom kupi komadice i da zvace…mislima da treba djecu ranije nauciti da zvacu hranu i da jedu svu hranu,a naravno slazem se da treba paziti dok djeca jedu da ne bi sta poslo lose…

  Odgovori na komentar
 5. Ovo prvo da su nase mame i bake imale vremena da sjede uz bebu i gledaju kako jede mislim da nije tako. Danasnje mame to mogu. Makar u mom okruzenju starije generacije su po citav dan radile, bavile se poljoprivredom, i stalno komentarisu ‘eh da smo mi tako djecu podizale, da smo citav dan mogle biti sa njima’.Ja kad sam rodila prvo trazila sam iskljucivo od bake savjete,za sve! I davala sam djeci koricu od 7og mjeseca. Bogu hvala zivi i zdravi su. I ne treba djeci da se blenda i pasira tako dugo, jer dijete na to navikne kasnije NE UMIJE da zvace. Drage mame, podizite djecu kako treba, kako su nas podizale nase mame, bake… a ne kako internet nalaze…

  Odgovori na komentar
 6. Uvek budite na oprezu! Beba jede prstima komade hrane od 7. meseca, ima 8 zuba, lepo žvaće, grize jabuku, ali dogodilo se sa 11 meseci da se zagrcnuo sa parčetom domaćeg hleba, koji je inače jeo nekoliko puta do sada. Pritom nije jeo hleb u gore pomenutu svrhu, već normalno za obrok.
  Vodite računa, nije bezazleno!

  Odgovori na komentar
 7. i više nego jedna majka 21.08.2017 u 19:46

  Da li može savet? Poštovani moj sin ima punih 15m blendam mu hranu još uvek i u poslednje vreme zadnjih 15ak dana on sve odbija i vodu. Dajemo mu na silu isključivo kašikicom jer on sem flašice i kašikice ništa ne zna, kad ga hranimo plače to je žalosno plašim se da se ne zagrcne. Dete je zdravo. Sad mu raste 16 zubić u gornjoj vilici da li to može toliki problem da bude s obzirom da inače nije ljubitelj hrane. Šta da radim pomozite mi nekako. Prohodao je. Srećan je. Spava sve ok. Ali ništa ne jede mršav je postao, brinem se jako.

  Odgovori na komentar
  • Zubić može biti razlog trenutnog odbijanja obroka, ali NE i dugotrajnog probelema sa hranjenjem.

   Ukoliko (i posle završetka nicanja ovog zubića) i dalje odbija obroke – da se obavi pregeld kod Vašeg pedijatra, pa da se vidi šta da lje da se radi.

   Odgovori na komentar
Strana 1 od 212>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA