Opasan digitalni svet

Čak 43 procenta mladih od 13 do 17 godine su tokom prošle godine bili žrtve sajber uznemiravanja, 88 odsto je reklo da je neko “onlajn” bio okrutan. Tek svako deseto dete je to reklo roditeljima

Sećate li se “dobrih starih vremena”? Odrastali smo koristeći kućni, fiksni telefon, pa su roditelji znali sa kim pričamo i koliko, često uzvikivali: “Silazi s telefona!” Komunikacija je tada delovala “bezopasno”.

Danas, mladi i deca češće “tipkaju” nego što razgovaraju. Koriste smartfon, laptop, ajped, gledaju mnoštvo kanala na kablovskoj, igraju video-igrice… Dobijaju više informacija, a digitalna era krije i zamke koje roditelji mogu da otklone ako se uključe.

Istraživanje u SAD i Evropi pokazuje da oko 80 procenata 10-godišnjaka ima mobilni telefon, polovina pametne modele, dok 93 odsto adolescenata ima kompjutere koje svakodnevno koristi. Takođe, 22 odsto tinejdžerki je putem telefona ili kompjutera poslalo svoju golišavu sliku ili video, 39 odsto je priznalo da ih razmenjuju sa drugarima, a većinu je na to nagovorio dečko! Posle raskida, mladići te fotografije često prosleđuju drugima…

Čak 43 procenta mladih od 13 do 17 godine su tokom prošle godine bili žrtve sajber uznemiravanja, 88 odsto je reklo da je neko “onlajn” bio okrutan. Tek svako deseto dete je to reklo roditeljima, a samo sedam odsto je pokazalo zabrinutost, dok 80 odsto dece smatra da o tome ne bi trebalo ni pričati.

Mame i tate uglavnom ne proveravaju mobilne svoje dece, ne žele da im narušavaju privatnost, ali dečji psiholog dr Ketlin Trejnor smatra to pogrešnim jer ako golišavu fotografiju vaše ćerke njen bivši dečko jednim klikom pošalje svima, tu nema privatnosti! Da bi kontrolisali situaciju, roditelji bi trebalo da imaju iste tehničke novotarije kao dete i da znaju da ih koriste.

– Kada detetu kupite digitalnu spravicu, recite da to nije njegovo vlasništvo, već i vi imate pravo da znate šta se radi sa njom. Ako nemate kontrolu, zapretite oduzimanjem aparata. I ne vraćajte ga dok dete ne shvati da je sve što tipka javno, ne privatno. Takođe, igrajte sa decom video-igrice, posetite društvene mreže da vidite šta radi, s kim komunicira. Pričajte o opasnostima u virtuelnom svetu. Mladi su korak ispred starijih u digitalnom svetu, zato se trudite da sve naučite.

Ako deci date mobilni i pristup internetu bez ograničenja, to je isto kao da mu dajete automobil bez znanja saobraćajnih pravila i vožnje – upozorava dr Trejnor.

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA