Odvikavanje od pelena: noša ili adapter?

Trenutak kada je dete spremno za rastanak od pelena predstavlja veliku stvar za roditelje, kao i za decu.

Foto: flickr

– Privikavanje na nošu zavisi od psihofizičke zrelosti deteta. Sa 18 meseci dete je najčešće u stanju da mirno sedi neko vreme i nečim se zaokupi i tada možete početi da ga stavljate na nošu. Stavljajte ga uvek u određeno vreme, u početku na svaka dva sata, kako bi steklo uslovni refleks. Bilo bi dobro da roditelj u to vreme nešto čita detetu ili mu pusti crtani film, kako bi ga nešto zaokupilo i boravak na noši učinilo prijatnim – ističe pedijatar Svetlana Bacetić.

Većina roditelja za prvi korak u odvikavanju od pelena bira nošu, dok drugi preskaču pravo na WC šolju sa adapterom za decu. Mnogoj deci se pomisao na WC šolju čini pomalo zastrašujuć i u početku odbijaju da sednu na nju. S druge strane, ima dece koja će baš hteti da koriste veliku šolju kao mama i tata i odbijaju nošu. Možda je najbolje rešenje nabaviti obe varijante, pa ih po potrebi koristiti.

Prednosti noše
– Nošu koristi samo vaše dete i ona je njegova. Deca obično razvijaju povezanost sa svojom nošom, što im može olakšati odvikavanje od pelena. Ako je obojite u šareno i napravite zabavnom, dete će je više zavoleti.
– WC šolja za odrasle, usprkos nastavku, ne izgleda sigurno i deca se plaše da je koriste. Noša, s druge strane, stoji čvrsto na podu i može se premeštati bilo gde po stanu što detetu, daje osećaj sigurnosti.
– Noša se može staviti bilo gde, što olakšava pristup u trenutku nužde – dete ne mora da trči do kupatila. To je posebno praktično na početku navikavanja na nošu kad dete još ne zna da kontroliše mišiće bešike i debelog creva.
– Sedeti na noši je lakše nego održavati ravnotežu na velikoj WC šolji, jer na šolji noge obično vise u vazduhu, dok na noši stoje čvrsto na podu.

Prednosti nastavka za WC šolju
– Iz perspektive roditelja praktičnije je da dete sedi na šolji i tu obavi svoj posao, za razliku od noše koju nakon svake nužde treba očistiti.
– I brisanje je lakše obaviti kad dete sedi na WC šolji nego kad je na noši.
– Kad vaše dete od početka koristi nastavak za šolju, puno lakše počinje da koristi WC šolju bez nastavka, za razliku od prelaska sa noše na šolju.
– Sličnost šolje s nastavkom kod kuće i WC šolje svuda van kuće pomaže da dete lakše obavi nuždu bilo gde na putu, u gostima.

Prelazak na WC šolju
– Ako ste krenuli s nošom, doći će vreme kada ćete morati preći na šolju. Pritom valja pripaziti na sledeće:
– Pobrinite se da WC šolju dete što lakše koristi i da mu je udobna. Mala klupica ili stepenik će olakšati penjanje na šolju i stabilno sedenje.
– Prvih nekoliko puta budite prisutni kad se dete penje na šolju. Dete će biti mirnije, jer će moći da zatraži pomoć ako mu zatreba.
– Pre nego što pokušate dete pokuša da obavi nuždu na šolji, stavite dete par puta da sedi na njoj obučeno. Tako će se bolje opustiti i shvatiti kako se sedi na šolji. Ako mu ispričate neku priču ili se igrate za to vreme, cela situacija će proći s manje stresa.
– Dajte detetu vremena i ne vršite pritisak. Kad dete bude spremno prelazak će se dogoditi spontano.

Izvor: Blic.zena

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA