Odeća za vrtić

Osam modnih pravila za adekvatan odabir odeće za vrtić. U uzrastu kada pohađaju neku od predškolskih ustanova, deca najveći deo vremena provode u igri. Bilo da je u pitanju igra na otvorenom, ili u zatvorenom prostoru: sve aktivnosti koje podrazumevaju trčanje, skakanje, prevrtanje, puzanje, pa čak i samo sedenje – zahtevaju adekvatnu garderobu.

odeca za vrtić

Svakako, mame će teško odoleti kupovini nekog interesantnog (možda čak i svečanog) komada odeće za svog mališana. Ali, činjenica je da veći deo dečje garderobe čini takozvana odeća za igru. Ona, manje-više može da se uporedi sa vojničkom uniformom. Naime, izbor modela je prilično sužen – pa morate da budete snalažljivi kako biste pronašli veći izbor boja i dezena, plus tkanina mora da bude veoma izdržljiva. Sve u svemu, pomalo zamršena situacija. Dobro, niko nije rekao da je biti roditelj – jednostavno.

Važno upozorenje za one mame koje se još nisu suočile sa jednom neprijatnom “pojavom”: postoje proizvođači koji se ne pridržavaju standarda za izradu dečje garderobe! Prema tome, ukoliko ne želite da previše oštetite kućni budžet – kupujući mališanu svakog meseca novu garderobu, širom otvorite oči kada krenete u kupovinu ili, jednostavno, primenite neko od sledećih pravila:

Pročitajte i U vrtić se ne ide da bi se pokazala nova igračka ili skupa garderoba

1. “Mame pipači”

Kad god uđete u dečji butik, možete da primetite neku mamu ili baku kako karakterističnim pokretom ruke “škljoca” prstima kao rak, dok se približava rafovima sa konfekcijom. No, ovo čudnovato ponašanje je sasvim opravdano i treba ga slediti. Naime, pošto je većina “senzora” za mekano i kvalitetno smešteno na vrhovima prstiju, morate da primenite metod “mama pipača” – kako biste bili sigurni da je ono što kupujete prijatno za nošenje.

2. Obavezno pogledajte etiketu

Iako ova metoda nije u potpunosti sigurna, u većini slučajeva zadovoljava našu radoznalost. Oznaka 100 odsto pamuk i te kako zavređuje roditeljsku pažnju.

3. Bolje više tanjih majica nego jedan debeo džemper…

U ovim hladnim danima, roditelji posebno strepe da im se mališani ne prehlade tokom igre, pa prilikom odabira dečje garderobe najčešće posežu za džemperom – kao sigurnim izvorom toplote. Međutim, deci je upravo zbog igre toplije nego odraslima, pa je zbog toga neophodno da ih oblačite slojevito – kako bi mogla da se lakše rashlade ili utople (ukoliko im je vruće ili hladno). Debeli džemperi nisu pogodni za to. Glomazni su, a dešava se i da «grebu» osetljivu dečju kožu, što kod mališana može da izazove svrab i nervozu.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA