Od solarijuma 80 odsto dijagnostikovanih tumora kože kod mladih

Dermatolozi su danas ponovo ukazali na štetnost predugog sunčanja i upotrebe solarijuma i naveli da sve više mladih ima maligni tumor kože (melanom).

Foto: Pixabay

„Oko 80 odsto dijagnostikovanih melanoma kod mladih posledica je upotrebe solarijuma”, rekla je potpredsednica novinarima Udruženja dermatovenerologa Srbije Danica Tiodorović na konferenciji za povodom kampanje Euromelanom Srbija.

Cilj te kampanje je obuka stanovništva o pravilnom ponašanju na suncu, o značaju samopregleda i rane dijagnostike malignih tumora kože. U kampanju je uključeno ;26 gradova, 67 državnih i privatnih ordinacija i 145 dermatologa.

Tiodorović je kazala da je više od 700 dece od osam do 19 godina ;do sada u okviru vaterpolo i odbojkaških kampova obučeno o značaju pravilnog ponašanja na suncu i o štetnosti solarijuma.

„Sve više mladih ima melanom. Taj porast je sprečen kod odraslih ljudi, ali kod mladih nije. Mlađe osobe se intenzivno i dugo izlažu UV-zracima, često i u solarijumima, pa su tako pod rizikom da obole od melanoma i drugih vrsta raka kože”, rekao je predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije Dušan Škiljević.

On je upozorio da više od osam odsto ljudi uzrasta od 47 godina ima aktinične keratoze – promene na koži, koje su znak da je čitava zona kože oštećena.

Na pitanje da li će solarijumi biti zabranjeni u Srbiji, Škiljević je rekao da je 2018. godine donet pravilnik o upotrebi solarijuma kojim je zabranjeno da deca mlađa od 18 godina upotrebljavaju solarijum, a da ga odrasli koriste na sopstvenu odgovornost.

„Pokušaćemo da urgiramo da se solarijumi više ne koriste”, rekao je Škiljević i izneo podatak da je kod dece koja dva puta „izgore” na suncu, rizik ;da dobiju melanom 70 odsto.

Predastavnica Evropskog udruženja za dermatološku onkologiju, Lidija Kandolf Sekulović, navela je da je 2019. godine u Srbiji bilo 260 novootkirvenih melanoma, a 2020. godini taj broj se ;smanjio na 150.

Dodala je da je u Srbiji ;2019. godine procenat niskorizičnih melanoma bio 35 odsto, a 2020. je pao na 26 odsto.

Ona je apelovala da se, u cilju sprečavanja razvoja metastatske bolesti, na pozitivnu listu lekova stavi i ađuvantna terapija koja se koristi 12 meseci kod osoba kojima su uklonili melanom u limfnim čvorovima i koja smanjuje rizik za pojavu udaljenih metastaza za 50 odsto.

Predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma Savo Pilipović ukazao je na problem da osobe koje primaju inovativnu terapiju ne mogu da je prime u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu (VMA).

„Obezbeđen je novac za nabavku tih skupih lekova, ali nemamo mogućnost da primamo terapiju u pristrojnim uslovima. Većina pacijenata prima terapiju u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. ;VMA ima uslove i lekare koji su obučeni da pacijentima daju terapiju, ali nema volje da se to iskoristi na dobrobit obolelih”, rekao je Pilipović, prenela je Beta.

Besplatni pregledi kože u Srbiji će, posle dvogodišnje pauze, biti organizovani 13. juna. Zakazivanje pregleda je 6. i 7. juna na telefon 0800222888.

Politika

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA