Obaveze koje roditelj ima dok je sa detetom u bolnici

Kako bi se roditelji i deca lakše uključili u rutinu odeljenja zdravstveni radnik je dužan da obavesti roditelja i dete o pravilima i kućnom redu odeljenja

Kako da pomognete detetu tokom raznih medicinskih intervencija

 

Da bi dete lakše podnelo bilo koju medicinsku intervenciju, da bi bilo manje uplašeno i da bi doživelo manju traumu mora da bude adekvatno prirpemljeno za bilo koju intervenciju. Vi možete da pripremite vaše dete za svaku medicinski intervenciju. Da biste to uradili morate prvo vi da se upoznate sa svim što dete očekuje tokom te procedure u čemu će vam pomoći, lekar ili sestra. Kada ste se vi informisali, onda treba da upoznate i dete, na njemu razumljiv način, sa svim što ga tokom te procedure očekuje i na taj način ćete ga pripremiti za predstojeću intervenciju.

Ukoliko je vaše dete primljeno u bolnicu neplanirano i hitno i niste imali vremena unapred da ga pripremite za hospitalizaciju i medicinske intervencije, posle završenih intervencija razgovarajte sa detetom o samoj intervenciji i o tome kako se osećalo tokom intervencije. A takođe se vi informišite koji su sledeći koraci u lečenju.

 • Način na koji dajete informacije mora da bude prilagođen uzrastu vašeg deteta.
 • Informacija mora da bude jasna i TAČNA. Ni u kom slučaju nemojte lagati vaše dete u vezi sa bilo čim što ga očekuje tokom procedure. Budite otvoreni sa vašim detetom i recite mu kada nešto ne znate, recite mu da deca različito reaguju na neke procedure, i da ćete pokušati da mu pomognete koliko god je moguće.
 • Objasnite detetu sled događaja tokom procedure(početak, sredinu i kraj intervencije)
 • Dajte TAČNU informaciju o tome koliko će prcedura da traje
 • Objasnite detetu kako će se osećati tokom procedure,da li će čuti neke zvuke, osetiti neke mirise i slično

 

 

Sada bismo želeli da vam damo neke sugestije o tome kako da postupate sa svojim detetom koje je uplašeno od svega što mu se dešava u bolnici.

Jako je važno da pre bilo koje medicinske procedure dete bude smireno. U zavisnosti od uzrasta deteta možete koristiti različite metode da umirite dete i da mu odvartite pažnju od onoga što dete najviše plaši.

 

Odojčad  Deca uzrasta 1–6 godine Deca školskog uzrasta Tinejdžeri
Držanje deteta, dojenje(ukoliko majka doji dete) Interaktivne igračke Duboko disanje Duboko disanje
Obraćanje nežnim i ritmičnim tonom Duvanje balončića od sapunice Duvanje balončiča od sapunice TV/video igrice
Milovanje i nežna masaža Svetleći stapići TV/video igrice Knjige
Puštanje tihe muzike i pevanje Puštanje muzikePevanje Knjige, pričanje priča Muzika
Nuđenje cucle Držanje Brojanje unapre i unazad  
Korišćenje zvečke Vetrenjače Pevanje  
Čitanje Sabiranje, množenje brojeva…  

Može se dogoditi  da će, zbog velikog broja dece na odeljenju, vaše dete morati da sačeka neko vreme da  bude pozvano na zakazanu medicinsku proceduru. Taj period čekanja može biti jako uznemiravajući i za dete i za vas. Preporučujemo vam da taj period ispunite nekom igrom ili aktivnošću koju vaše dete najviše voli a koja može da se izvede u bolničkoj sobi. To može biti neka društvena igra koju možete igrati vi sa vašim detetom, ili koju dete može igrati sa ostalom decom iz sobe. Ako je dete na uzrastu na kojem još uvek ne može da igra društvene igre, može pomoći da mu u tom periodu date neku igračku koju ste kao iznenanđenje poneli od kuće ili ste je kupili baš za tu priliku. Čekanje će i detetu i vama biti lakše ukoliko ste okupirani nečim.

Tehnike za umirivanje i odvraćanje pažnje

 

Kako se ne biste osećali bespomoćno dok vaše dete plače ili je jako uplašeno pre ili tokom bilo koje medicinske procedure možete zajedno sa vašim detetom upražnjavati sledeće aktivnosti:

 • Brojite unapred i unazad, recitujte pesmice, računajte sa vašom decom
 • Vodite neki razgovor koji nema nikakve veze sa medicinskom intervencijom
 • Igrajte igrice kao što je „na slovo na slovo“ ili slične igrice
 • Čitajte knjige, gledajte filmove, igrajte video igrice
 • Praktukujte tehnike disanja, koje će vašem detetu pomoći da se smiri pre procedure a tokom procedure će duboko disanje dovesti do opuštanja mišića pa će dete osećati manju bol tokom bolnih procedura.
 • Duboko disanje. Recite detetu da vazduh duboko udahne na nos i izdahne na usta. Dišite zajedno sa njim. Podstičite ovo tokom intervencije. Da biste detetu lakše objasnili kako da diše recite mu da udahne duboko kao kada miriše cvet, a prilikom izdaha neka zamisli da duva svećice na rođendanskoj torti ili balončiće od sapunice. Podstičite udisanje vazduha sve do stomaka (neka se stomak smanjuje i povećava pri svakom udisaju i izdisaju).

*Ako ste u mogućnosti uvek imajte kod sebe balončiće od sapunice za duvanje, pošto se ova tehnika pokazala kao jako uspešna za smirivanje i odvraćanje pažnje kod dece.

 • Mašta. Maštajte zajedno sa vašim detetom. Na ovaj način ćete pomoći detetu da u mislima bude negde izvan bolnice, što mu može pomoći da lakše podnese neprijatne medicinske procedure. Pomozite detetu da smisli priču ili zamisli mesto gde bi volelo da bude; neka zamisli sliku ili prizor nečega ili nekoga koga voli( igra sa drugarima u parku, kupanje na moru ili bilo koju aktivnost u kojoj dete jako uživa). Dete ne mora da zažmuri (mnoga deca se plaše “napada dok žmure”), ali bi to bilo poželjno. Umirujućim glasom, pitajte dete o čemu mašta i šta se dešava u mašti. Podstičite dete da vam ispriča detalje onoga o čemu mašta. To omogućava detetu da se usredsredi na detalje prijatnog iskustva umesto na intervenciju.
 • Igra. Igrajte se sa vašim detetom sa medicinskim instrumentima i opremom, tako što ćete na lutki izvoditi one medicinske procedure kroz koje je dete već prošlo ili tek treba da prođe( postavljanje braunile, izvođenje neke hirurške intervencije, izvođenje neke dijagnostičke intervencije i slično).

Podrška psihologa i vaspitača koji rade u bolnici

 

 • Tokom boravka u bolnici imate mogućnost razgovora sa psihologom.
 • Takođe na raspolaganju vašem detetu su i vaspitači koji su zaposleni u bolnici. Igraće se i radiće sa vašim detetom. U bolnici pored vaspitača može da bude zaposlen i učitelj koji tokom školse godine podučava i pomaže u učenju deci osnovnoškolskog uzrasta.
 • Ukoliko u bolnici u kojoj boravi vaše dete postoji igraonica vaspitači će se tamo družiti i igrati sa vašim detetom, a mogu doći i u bolničku sobu ako vaše dete ne sme da ustaje iz kreveta.

 

 

Odlazak kući                                                                                                                                     

(pročitaj više)

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA