Nutricionista: Dok traje pandemija korona virusa, ova hrana može da osnaži vaš imunitet –  kompletan spisak namirnica

Izuzetno je važno da ovih dana, dok je na snazi pandemija zbog korona virusa koju je juče proglasila Svetska zdravstvena organizacija, jačate imunitet . U tome dosta mogu da vam pomognu određene namirnice, odabrane prema savetu našeg nutricioniste.

Zašto je važno ne jesti šećer?

“Kada govorimo o šećeru i imunom sistemu, moramo objasniiti vezi između šećera, vitamina C i imuniteta. Najjednostavnije rečeno šećer i vitamin C se takmiče da uđu u naše ćelije. Ako u krvi ima previše šećera, ovaj vitamin će verovatno izgubiti trku jer previše šećera može ograničiti ulazak vitamina u ćelije. Kao što verovatno znate, vitamin C je izuzetno važan za borbu protiv slobodnih radikala i borbu protiv patogena, poput virusa, bakterija i drugih mikroorganizama. Ako šećer onemogući njegov ulazak, naš imuni sistem slabi i postaje ranjiviji”, objašnjava nutricionista prethodnu napomenu da treba smanjiti, odnosno izbaciti šećer iz ishrane.

Ali zato preporučuje da se naspavamo.

“Našem telu je potreban redovan san kako bi se odmorio, regenerisao i obnovio. Neredovan san dovodi do umora, iscrpljenosti i smanjene koncentracije. Međutim, nedostatak sna takođe predstavlja stres za organizam, slabi imuni sistem i dovodi do nastanka zapaljenskih rocesa. Potrebno nam je sedam do devet sati sna”.

Ne zaboravite na tečnost

“Unošenje tečnosti i dovoljna hidratacija su presudni za naš imuni sistem, cirkulaciju, nervni sistem i rad svih organa. Hronična dehidracija može uzrokovati nakupljanje previše histamina u telu. Povišen histamin, takođe, može uzrokovati zapaljenske procese, alergije, glavobolje, hroničan bol, probleme sa probavom i oslabljen imuni sistem. Posledica hronične dehidratacije je i povećati rizik od nastanka infekcija i bolesti. Potrebno je da unesemo između osam do 10 čaša vode na dan”, ističe nutriscionista i dodaje:

“Ako vežbate ili ste fizički aktivni, provodite vreme na suncu ili u veoma toploj prostoriji, puno se znojite, oporavljate se od neke bolesti ili infekcije potrebno je da unosite dodatnu količinu tečnosti. A važan je i kvalitet vode, pa je najbolje rešenje imati kvalitetan filter. Takođe, trudite se da vodu sipajte i pijte iz staklenih posuda”.

Ne zaboravite ni na fizičku aktivnost

Nutricionista kaže i da je za imunitet od presudne provoditi vreme u prirodi.

“Potrebno je da budemo fizički aktivni najmanje 30 minuta, pet dana nedeljno. Fizička aktivnost stimuliše cirkulaciju, pojačava snabdevenost tkiva kiseonikom, doprinosi balansu važnih neurotransmitera, smanjuje stres i napetost, poboljšava raspoloženje i memoriju. Zato, pronađite način koji vama pomaže da se bolje nosite sa stresom!”.

I ne zaboravite, ukoliko primetite neke od simptoma korona virusa, poput groznice, gubitka daha, povišene telense temperature, suvog kašlja, bola u grlu, ne paničite već se obratite nadležnim lekarskim službama koje će vam jedini dati merodavan savet.

Takođe, ukoliko imate neki od simptoma gripa ili prehlade, ostanite kod kuće. Ukoliko ste zaposleni, javite se nadležnom kako ne biste ugrozili ostale.

Važni telefoni

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije:

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa koronavirusom: 064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr. Milan Jovanović batut”: 011 2684 566.

J.M.

Blic zena

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA