Novi zakon: Zbog nasilnog ponašanja na Fejsbuku, socijalni radnik u kući

Pretnje i vređanje na Fejsbuku i maltretiranje vršnjaka u školi više neće biti tolerisani. Ukoliko roditelji ne sarađuju sa učiteljima, na vrata će im zakucati socijalni radnik.

Ovo je jedno od planiranih rešenja Ministarstva prosvete za novi zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji mora da bude usvojen do kraja godine.

Vršnjačko nasilje, pre svega ono na društvenim mrežama i mobilnim telefonima, poslednjih godina uzelo je maha čak i među mlađim osnovcima. Mnoge škole, kao i roditelji, izbegavaju da se sa ovim problemom suoče. Plan je da novi zakon o osnovama sistema obrazovanja obaveže škole da reaguju odmah po izbijanju nasilja, a roditelje problematične dece da se odazivaju školama, jer bi u suprotnom pred vratima mogli da ugledaju socijalnog radnika.

– Svi zamišljamo socijalne radnike kao one koji su zaduženi samo za zbrinjavanje beskućnika, socijalnu pomoć, posredovanje pri razvodu. Zaboravljamo da socijalni radnici moraju da vode računa da li roditelji zanemaruju svoju roditeljsku dužnost. Kada roditelj ne kontaktira sa školom nakon što je njegovo dete učestvovalo u nasilju ili ima puno neopravdanih izostanaka, onda u rešavanje problema mora da se uključi Centar za socijalni rad – priča za „Blic“ Biljana Lajović, psiholog iz Jedinice za prevenciju nasilja u Ministarstvu prosvete.

Pri izradi novog zakona, kaže, manje će se voditi računa o kaznenim merama za problematične đake, a više o prevenciji i sprečavanju daljeg nasilja.

– Sve mere koje se pozivaju na strah su kratkog roka. Novi zakon treba da obezbedi da se više prati šta škole rade i da li reaguju u slučajevima nasilja i neopravdanog izostajanja đaka. I sadašnji Zakon daje mogućnost da se na vreme reaguje, ali problem je što se te mere ne koriste kad treba i kako treba – ističe Lajović.

Sprečiti poklanjanje ocena

Sistem ocenjivanja takođe će biti uređen novim zakonom o osnovama sistema obrazovanja. U Ministarstvu prosvete tragaju za rešenjem koje će sprečiti da se ocene prepravljaju na nastavničkom veću.

U školama je čest slučaj da nastavnik zaključi ocenu koja odgovara znanju učenika, ali da se ta ocena, pod pritiskom roditelja, poveća na nastavničkom veću. Sistem, takođe, mora biti takav da, kako kažu u Ministarstvu, spreči poklanjanje ocena i samim tim hiperprodukcija vukovaca.
Primera radi, u poslednjoj generaciji osmaka bilo je čak 13,91 odsto vukovaca, što je za ceo procenat više nego pre dve godine.
Prosečan uspeh đaka, kako se ocenjuje, relativno je visok i u šestom razredu iznosi 4,12.

Biljana Lajović

Primera radi, škole i sada imaju obavezu da se već posle pet neopravdanih izostanaka obrate roditeljima, kao što roditelji imaju rok od osam dana da opravdaju izostanke. Naročito je važno, kaže Lajović, da škole odmah reaguju u slučajevima nasilja. Osim toga, roditelji moraju da shvate opasnosti ranog upuštanja dece u svet digitalnih tehnologija.

– Skoro 90 odsto đaka četvrtog razreda ima mobilne telefone, a 99,9 odsto starijih đaka ima mobilne koji imaju pristup internetu. Često se dešava da se žrtva „hejtuje“ na društvenoj mreži, da se ostavljaju pogrdni komentari ispod žrtvinih slika i to se kao lavina ostrvi na dete. Osim vršnjačkog nasilja, veliki je i problem pedofilije na društvenim mrežama. Naročito zabrinjava to što oko 10 odsto đaka izlazi na sastanke s nekim koga nikada nije videlo, osim na društvenoj mreži.

Dakle, u školi od 500 đaka, njih 50 se susreće s potpunim strancima – upozorava Lajović.

Minimalna starosna granica kada detetu treba dati mobilni telefon na korišćenje je 12 godina, smatra naša sagovornica, a sličan savet daje i za računare.

– U eri digitalnih tehnologija ne možete deci zabraniti da imaju profil na Fejsbuku, ali neke granice se moraju postaviti – kaže Lajović i savetuje roditeljima da kontrolišu šta njihova deca rade na računaru ili mobilnom telefonu.

Izvor: Blic

Podeli:

Komentari

  1. DAN says:

    A u danasnjoj Politici se promovise zandarm koji je pretio ubistvom preko Interneta! Umesto da se osudi za primer on postaje branilac porodicnih vrednosti. Kako to?

  2. DAN says:

    Molim komentar!!!


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA