Nove tehnologije, nove bolesti: Zašto se deci krive palčevi?

Deca u Srbiji sve češće dobijaju deformitet palčeva i upalu tetiva na rukama zato što satima koriste mobilne telefone i igraju igrice, upozoravaju lekari.

deca i mobilni

Na udaru nove bolesti, koju zapadni mediji nazivaju “mobilni prsti” nalaze se uglavnom tinejdžeri, ali sve češće i predškolska deca.

Pedijatar Saša Milićević kaže da su im ordinacije pune dece koja se žale na jake bolove u rukama, posebno palčevima.

– Zbog višesatnog kuckanja po tastaturi mobilnog telefona ili kompjutera deca sve češće imaju upaljene tetive palaca. Imaju i jake bolove u vratu zbog neprirodnog položaja u kome satima sede dok se igraju. Palac baš i nije predviđen za toliko kuckanje po tastaturi! Upala tetiva koja se zbog te neprirodne, dugotrajne radnje javlja prvo se manifestuje kao grč, a onda se javlja užasan bol. Rosditelji i deca se tada uspaniče, a u težim slučajevima dešava se i da se deci ruke oduzimaju i da ne mogu da ih pomere – objašnjava dr Milićević.

Prema njegovim rečima, najalarmantnije je to što je zavisnost dece od igranja igrica poprimila epidemijske razmere.

– Verovali ili ne, deci bi bilo lakše da ostanu bez prsta nego bez mobilnog telefona. Čak sam imao priliku da vidim da kad im je tetiva na palcu jedne ruke upaljena, oni odmah uče da kuckaju drugom rukom – ističe Milićević.

Ovaj lekar savetuje roditelje da u ovakvoj situaciji odu kod lekara kako bi procenio koliko je ruka povređena.

– Jedina trapija koja može da pomogne je odmor i eventualno lekovi protiv bolova. To sve zavisi u kojoj meri decu ruke bole i kog uzrasta. U težim slučajevima moguća je i fizikalna terapija  – ističe dr Milićević.

Psiholog Aleksandra Janković dodaje da se, osim deformiteta palčeva na rukama, zbog igrica i kuckanja na telefonu kod dece mogu javiti i ozbiljni psihološki poremećaji.

Izvor: Informer

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA